e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Θα κλείσει το «Ερρίκος Ντυνάν»;

Μία νομική διαδικασία, η έκδοση βεβαίωση καλής λειτουργίας, έχει σταθεί η αφορμή για μία νέα μάχη, αυτή τη φορά, μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν». Λόγω αυτής της διαμάχης, θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος ακόμα και η πιθανότητα αναστολής της λειτουργίας του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) κατήγγειλε τη σύμβαση που είχε με το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και συγκεκριμένα με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για την κάλυψη των νεφροπαθών ασφαλισμένων του, με το σκεπτικό ότι δεν έχει εκδοθεί η βεβαίωση καλής λειτουργίας του νοσοκομείου, έγγραφο που είναι απαραίτητο για τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων και θεραπευτηρίων.
Λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου «Ερρ. Ντυνάν»
Μετά την ενέργεια αυτή, ο πρόεδρος του Ιδρύματος και του νοσοκομείου Ανδρέας Μαρτίνης αποφάσισε την ίδια μέρα, την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Την απόφαση αυτή όμως την ανακάλεσε την Κυριακή, μετά από παρέμβαση των σωματείων των νεφροπαθών, αφού η αναστολή της λειτουργάις μιας μονάδας τεχνητού νεφρού θα δημιουργούσε πολλλά προβλήματα όχι μόνο στους νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση στη συγκεκριμένη Μονάδα, αλλά σε όελς τις μονάδες του λεκανοπεδίου.
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή, πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, με παρέμβαση προς τον πρωθυπουργό, για τη σύγκλιση κυβερνητικής σύσκεψης  όχι μόνον  για το θέμα με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, αλλά γενικότερα για το θέμα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν».
Θέμα νόμιμης λειτουργίας του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»
Ο πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Α. Μαρτίνης σε ανακοίνωσή του μετά τις δηλώσεις του υπουργού και την καταγγελία της σύμβασης με τον ΟΑΕΕ, επισημαίνει τα εξής:
«Καθίσταται, ωστόσο, σαφές ότι μετά από το κοινοποιηθέν έγγραφο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), της 7ης  Οκτωβρίου 2010,  οίκοθεν νοείται ότι για πρώτη φορά τίθεται επισήμως θέμα νόμιμης λειτουργίας του Νοσοκομείου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν».
Ως εκ τούτου, συγκαλώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος με εισήγηση την αναστολή της λειτουργίας του Νοσοκομείου στο σύνολό του, εφόσον η αμφισβήτηση της νόμιμης λειτουργίας του δεν μπορεί να αφορά ένα μόνον τμήμα».
Παράλληλα, ο κ. Α. Μαρτίνςη, αναφέρει ότι θα εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος την αναζήτηση ευθυνών κατά των υπαιτίων υπηρεσιακών παραγόντων του Δημοσίου και διαπλεκομένων επιχειρηματικών συμφερόντων, για την ασύγγνωστη βλάβη, υλική και ηθική, που υφίσταται το Νοσοκομείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Νυνάν».
Μάλιστα, ο κ. Α. Μαρτίνης καταλήγει στην ανακοίνωσή του ότι «με τη βεβαιότητα ότι οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, ιδιαίτατα δε η παρούσα, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο, επιφυλάσσομαι εάν χρειαστεί να τα αποκαλύψω στον δέοντα χρόνο».
Η βεβαίωση καλής λειτουργίας
Σημειώνεται ότι το Νοσοκομείο δεν είχε λάβει τη σχετική βεβαίωση καλής λειτουργίας, μετά τη γνωμάτευση του νομικού συμβουλίου του κράτους ότι η σύμπραξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» με το εισηγμένο στο χρηματιστήριο «Ιατρικό Αθηνών» δεν είναι νόμιμη. Έτσι, το «Ερρίκος Ντυνάν» δεν μπορεί, μεταξύ άλλων, να εισπράξει νοσήλια από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το νομικό συμβούλιο του κράτους έκανε αυτή τη γνωμάτευση με αφορμή την αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ της διοίκησης του «Ερρίκος Ντυνάν» και του Ομίλου Marfin (σε αυτόν ανήκουν το νοσοκομείο Υγεία και τα μαιευτήρια Μητέρα - Λητώ), μετά τη σύμπραξη της πρώτης πλευράς με το «Ιατρικό Αθηνών» για τη λειτουργία της μαιευτικής κλινικής «ΓΑΙΑ».