e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Δραστική μείωση πτήσεων από αεροδρόμια της Γαλλίας την Τρίτη εξαιτίας της απεργίας

Την ακύρωση περίπου του μισού αριθμού των πτήσεων ζήτησε η πολιτική αεροπορία της Γαλλίας για την Τρίτη, εξαιτίας απεργίας εργαζομένων που στρέφεται κατά του συνταξιοδοτικού προγράμματος της κυβέρνησης Σαρκοζί. Εκατοντάδες πρατήρια καυσίμων έχουν στερέψει.
Η πολιτική αεροπορία DGAC ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ακυρώσουν το 50% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού και το 30% από άλλα αεροδρόμια, ανάμεσά τους και από το Σαρλ Ντε Γκωλ.
Η DGAC συμβούλευσε τους επιβάτες να ενημερώνονται από τις αεροπορικές εταιρείες για τις αλλαγές στις πτήσεις.
Εν τω μεταξύ, στα λύκεια της Γαλλίας έχει μεταφερθεί ο παλμός των κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη στη Γερουσία. Οι καταλήψεις των σχολείων συνεχίζονται, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν σε λύκεια της Λυών και της Ναντέρ, όπου χρειάστηκε και η επέμβαση της αστυνομίας.
Την Τρίτη διοργανώνεται νέα πανεθνική απεργία με τη συμμετοχή σιδηροδρομικών υπαλλήλων, εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων.
Οι εργαζόμενοι και στα 12 διυλιστήρια της χώρας απεργούν για μέρες, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η λειτουργία των δέκα από αυτά, προκαλώντας για δύο ημέρες προβλήματα στην τροφοδοσία με καύσιμα των παρισινών αεροδρομίων.
Τουλάχιστον 1.500 πρατήρια καυσίμων στη Γαλλία δεν διαθέτουν πλέον αποθέματα από το πρωί της Δευτέρας.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα έλλειψης καυσίμων.
«Δεν θα αφήσω τη γαλλική οικονομία να υποφέρει από έλλειψη αποθεμάτων» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.
Οι Γάλλοι οδηγοί φορτηγών συμμετέχουν και αυτοί στην απεργία. Πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αυτοκινητόδρομους κοντά στη Λιλ, το Παρίσι και τη Λυόν.
Επιμένει ο Σαρκοζί
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που ορίζει την αύξηση των ορίων ηλικίας θα προχωρήσει.
«Η μεταρρύθμισει είναι απαραίτητη και η Γαλλία τη στηρίζει και θα προχωρήσει, όπως έκαναν και οι Γερμανοί» δήλωσε ο Ν.Σαρκοζί από την πόλη Ντοβίλ.
Εν τω μεταξύ, νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων -μέχρι και το 72% σε μια δημοσκόπηση- στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Το Σάββατο περισσότεροι από δύο εκατομμύρια διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα στην πέμπτη διαδήλωση μέσα σε ένα μήνα - ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr