e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Οργή και αγανάκτηση: Καταδικάζουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη στους ακρωτηριασμούς και την πολλαπλή αναπηρία!

Την οργή και την αγανάκτησή της εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και σύσσωμο το εθνικό αναπηρικό κίνημα για την άνευ προηγουμένου ανάλγητη απάντηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, του ΙΚΑ, σε προ διετίας απεσταλμένες επιστολές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη για τη χορήγηση ορθωτικών μέσων που αποτρέπουν τους ακρωτηριασμούς.

Τόσο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ όσο και η Ε.Σ.Α.μεΑ. επιδίδονται σε έναν πολύχρονο και επίμονο αγώνα να πείσουν όλες τις προηγούμενες ηγεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη, (τα οποία δεν χορηγούνται από το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων), αλλά και την ίδρυση ιατρείων διαβητικού ποδιού στα νοσοκομεία Αθήνας Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας, μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν κατακόρυφα τους χιλιάδες ακρωτηριασμούς των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.


Κι όμως, τόσα χρόνια μετά, η Πολιτεία εξακολουθεί να κωφεύει και να γυρνά επιδεικτικά την πλάτη σε ένα ζήτημα που έχει μετατρέψει χιλιάδες άτομα με σακχαρώδη διαβήτη σε πολυανάπηρα άτομα, που μετά τον ακρωτηριασμό χρήζουν χορήγησης τεχνητών μελών, αλλά και σχετικών αναπηρικών συντάξεων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατακόρυφα οι δαπάνες για τα ασφαλιστικά ταμεία που ψυχορραγούν.


Περίτρανη απόδειξη και η σταγόνα που ξεχείλισε πια το ποτήρι είναι η ακόλουθη απάντηση του ΙΚΑ στις αλλεπάλληλες επιστολές της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για το ζήτημα αυτό, που έχει ως εξής:


«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241)
FAX: 210 - 5215274
e-mail: diefpar@ika.gr
Πληροφορίες: Κ. Τσουρακάκη Τηλέφωνο :210 - 5215276.
ΑΘήνα 5 / 8 /2010
Αριθ. Πρωτ. Π04/3/251

ΠΡΟΣ:
Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβητη « Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ - ΔΙΑ» μέλος της ΕΣΑ.Ε.Α
Ελευθερίου Βενιζέλου 236 16341 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Υπουργείο Εργασίας κ' Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Δ/νση Ασφάλισης Ασθένειας κ' Μητρότητας
Τμήμα Α'
Σταδίου 29 - 10110 ΑΘΗΝΑ
(σχετ. τα υη'σρ.
Φ80000/0ικ.15810/1430/17-6-08
κ' Φ80000/0ΙΚ. 7718/773/30-3-09 έγγραφά σας)

ΘΕΜΑ : « Απάντηση στις από 10-4-08, 28-2-08, 29-1-09 επιστολές σας»

Σε απάντηση των παραπάνω επιστολών σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Η Έκτακτη Ειδική Επιτροπή της Διοίκησης, δεν ενέταξε στα είδη του άρθρου 28 του Κανονισμού Ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη, εφόσον μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως, το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ»


Η απάνθρωπη αυτή στάση του ΙΚΑ για ένα τόσο ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα προκαλεί αποτροπιασμό και αγανάκτηση. Η κατάσταση δεν πάει άλλο! Το εθνικό αναπηρικό κίνημα καλεί την ελληνική Πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, αφήνοντας πίσω τις γραφειοκρατικές και μικρολογιστικές λογικές και να μεριμνήσει για το τεράστιο κοινωνικοοικονομικό ζήτημα του διαβητικού ποδιού.


Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ζουν τόσα χρόνια ολοκληρωτικά καταδικασμένα να υποστούν τον ακρωτηριασμό εξαιτίας της ολιγωρίας και της αναχρονιστικής νοοτροπίας που επικρατεί στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Φτάνει πια! Λάβετε μέτρα εδώ και τώρα! Μην καταδικάζετε τους συνανθρώπους μας σε μη αναστρέψιμες πολλαπλές αναπηρίες!


Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης θα συνιστά πλέον ευθεία παραδοχή ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας του ελληνικού Κράτους Πρόνοιας δεν είναι παρά μια ακόμα ουτοπία -
ΕΣΑμεΑ