e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ισχύει το "casus belli"

Δεν αλλάζουν ρότα οι Τούρκοι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον τύπο της γειτονικής χώρας. Η αιτία πολέμου σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων παραμένει και θα ισχύει για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια.


Αιτία πολέμου παραμένει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, για την Τουρκία. Αν και υπήρξε αναθεώρηση του δόγματος εθνικής ασφάλειας, εντούτοις η σχετική θέση παρέμεινε και στην αναθεωρημένη μορφή του, της λεγόμενης "Κόκκινης Βίβλου", σύμφωνα με τουρκικά μέσα.
Το νέο δόγμα το οποίο θα ισχύσει για τα επόμενα πέντε χρόνια, εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, μόλις την περασμένη Τετάρτη.
"Το νέο Έγγραφο για την Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας συζητήθηκε και εγκρίθηκε".
Με αυτή την λακωνική δήλωση υπογραμμίστηκε με το τέλος της συνεδρίασης, η υιοθέτηση του καινούργιου δόγματος, χωρίς να δοθούν άλλα στοιχεία.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το "casus belli" παραμένει.
"Σε παλαιότερες εκδοχές του εγγράφου, η Ελλάδα θεωρείτο ως η βασική αιτία δυνητικών κρίσεων λόγω ενός αριθμού σοβαρών διαφωνιών σχετικά με το Αιγαίο. Παρόλο που το έγγραφο σκιαγραφεί και πάλι τέτοια προβλήματα, υποδεικνύει και κάθε είδους σχέσεις με τη γείτονα προκειμένου να αποφευχθούν δυνητικές εντάσεις. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προσδοκίες, από το έγγραφο δεν έχει αφαιρεθεί η διακήρυξη του “casus belli”, διότι μόνο το κοινοβούλιο έχει την εξουσία να το κάνει", αναφέρει στην αγγλική της έκδοση η Hurriyet.
Η Zaman στη δική της έκδοση είναι πολύ πιο ξεκάθαρη.
"Όσον αφορά την Ελλάδα, με την οποία η Τουρκία έχει φτάσει κοντά στον πόλεμο τρεις φορές στο παρελθόν εξαιτίας διαφορών στο Αιγαίο, η Τουρκία εξακολουθεί να βλέπει οποιαδήποτε ελληνική απόπειρα για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ως casus belli (αιτία πολέμου)", επισημαίνει η αγγλική έκδοση της εφημερίδας.
"Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις “εξωτερικές απειλές”, εκτός από το “πρόβλημα των 12 μιλίων”", προσθέτει πάντως στο τέλος.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, για πρώτη φορά χαρακτηρίζονται ως απειλή "οι πράξεις του Ισραήλ που προκαλούν αστάθεια στη Μέση Ανατολή" ενώ κυριότερη απειλή παραμένει το PKK.