e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

DRD4: Το γονίδιο που μας λέει τι θα... ψηφίσουμε

Η πολιτική ιδεολογία δεν διαμορφώνεται μόνο από κοινωνικούς παράγοντες αλλά και από ένα... γονίδιο.

Η έρευνα του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Politics πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 2.000 ατόμων και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι πολιτικές μας απόψεις εξαρτώνται από το γονίδιο DRD4.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μια παραλλαγή του γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο φιλελεύθερη ιδεολογία, με την προϋπόθεση όμως ότι έχει προηγηθεί στην περιόδο της εφηβείας μια πιο έντονη κοινωνική δραστηριότητα.

Με άλλα λόγια, το γονίδιο μπορεί να θέτει τις προϋποθέσεις αλλά δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τις πολιτικές μας επιλογές.

Οι ίδιοι οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ιδεολογική τοποθέτηση είναι αποτέλεσα της "κρίσιμης αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο παραγόντων" δηλαδή του γονιδίου και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει κανείς.

"Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πολιτική προτίμηση δεν βασίζεται αποκλειστικά στο κοινωνικό περιβάλλον" λέει ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής πολιτικών επιστημών και γενετικής ιατρικής Τζέιμς Φάουλερ. "Ελπίζουμε ότι περισσότεροι ερευνητές θα αρχίσουν να εξερευνούν την πιθανή αλληλεπίδραση βιολογίας και περιβάλλοντος" προσθέτει.