e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Focus: Οριακή η κατάσταση στην Ελλάδα

«Οριακή η κατάσταση στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα του περιοδικού Focus: «Θα φέρουμε πίσω τα σταχτοδοχεία’, με αυτό το σύνθημα διαμαρτύρονται οι Έλληνες μαγαζάτορες. Από την 1η Σεπτεμβρίου ισχύει επίσημα και στην Ελλάδα η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Στη γαστρονομία χάθηκε το ένα τρίτο περίπου των πελατών από τότε που η κυβέρνηση εφαρμόζει το σχέδιο εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας.
Έτσι ο νέος νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους προκαλεί νέες ανησυχίες: πάνω από το 40% των Ελλήνων είναι καπνιστές. Η απαγόρευση αυτή μάλλον θα δυσχεράνει την κατάσταση στη γαστρονομία.
Είναι όμως μάλλον απίθανο ο Γιώργος Παπανδρέου να υποχωρήσει σε αυτές τις διαμαρτυρίες. Τα κατάφερε να σπάσει το μπλόκο των φορτηγατζήδων, επέζησε των κινητοποιήσεων και των απεργιών των τρένων και των δημοσίων υπαλλήλων. Οι κινητοποιήσεις δεν άλλαξαν τίποτε. Ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει σταθερά τις περικοπές και έχει ήδη τις πρώτες επιτυχίες.»
Το περιοδικό αναφέρεται διεξοδικά στις επιτυχίες της κυβέρνησης, αλλά και στα στατιστικά στοιχεία για το 2009, όπου αναμένεται αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω μέχρι και 15,4% του ΑΕΠ και καταλήγει:
«η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε άλλες περικοπές. Αυτές που εφαρμόζονται ήδη άφησαν σαφή ίχνη στην κατανάλωση που συρρικνώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τετράμηνο κατά 6,2%. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,8%.
Σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση δεν βρίσκεται καμία άλλη χώρα της ΕΕ......