e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

«Σπιτώσαμε» την Τρόικα


Εγκαθίσταται στην Αθήνα μόνιμη αντιπροσωπεία της τρόικα για να εποπτεύει σε καθημερινή βάση το αν και κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Η απόφαση αυτή, που ουσιαστικά επιβάλλει «Διευθυντήριο» σε ρόλο υπερ-κυβέρνησης στην Ελλάδα, θα ενσωματωθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες αύριο Κυριακή. Άλλωστε, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, έχει ήδη κάνει λόγο για ανάγκη «μόνιμης επιτήρησης των υπό διάσωση χωρών».

Με τον τρόπο αυτό, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα νέα δάνεια προς την Ελλάδα, αλλά και το αναμενόμενο «κούρεμα» θα είναι αποτελεσματικά, ότι το χρέος θα καταστεί βιώσιμο και η Ελλάδα θα εξοφλήσει τα χρήματα που χρωστάει, λένε κυβερνητικά στελέχη. 

Πρόκειται για ολιγομελές επιτελείο τεχνοκρατών, οι οποίοι σύμφωνα με το «Βήμα» θα τοποθετηθούν σε επιτελικές θέσεις, κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν κάθε ημέρα την εφαρμογή των μέτρων. Η λειτουργία του επιτελείου θα είναι αμφίδρομη, αφού θα είναι ο σύνδεσμος της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταφέροντας απόψεις και υποδείξεις της τελευταίας για διάφορα ζητήματα.

«Έτσι θα λήξει η αγωνία και το άγχος για τις εκταμιεύσεις των δόσεων και τους ελέγχους που κάνουν κλιμάκια της τρόικας κάθε τρεις μήνες», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.