e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Χάγη: Δεκτή η προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας


Με ψήφους 15 υπέρ και μία κατά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε δεκτή την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για την υπόθεση της εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, λόγω της αντίρρησης που προέβαλε η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Τη σύγκληση ακόμη και συμβουλίου των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εξετάζει τώρα ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας, η οποία εγκρίθηκε με 15 ψήφους έναντι μίας.  Ήδη πάντως στην Αθήνα, διαφαίνονται αποκλίνουσες θέσεις επί της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Ο Πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα σε συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου την περασμένη Παρασκευή, ενώ αναμενόταν να έχει τετ α τετ συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πάντως, υπήρξε κάτι παραπάνω από σαφής πριν από λίγες ημέρες, λέγοντας ότι εφόσον υπάρξει λύση σύνθετης ονομασίας θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι αναμένεται να προβεί σε επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ζήτημα.

Ο κ. Παπαδήμος πρέπει να απαντήσει στην επιστολή που του έστειλε πριν από λίγες ημέρες ο Νίκολα Γκρούεφσκι καλώντας τον να βοηθήσει τα Σκόπια να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χώρες όπως, η Βρετανία ή η Σουηδία, οι οποίες και στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα στα θέματα της διεύρυνσης, με αφορμή το Σκοπιανό να επανέλθουν κατά το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ανάλογο φαινόμενο θα μπορούσε να λάβει χώρα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου κράτη-μέλη όπως η Τουρκία ίσως αμφισβητήσουν την ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου στην υπουργική σύνοδο της Συμμαχίας στις 7-8 Δεκεμβρίου.