e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Αναστολή πλειστηριασμών και μέτρα για ανέργους ή απλά πολιτικά έπεα πτερόεντα;


Επειδή υπάρχει μια σύγχυση και παραφιλολογία από τα Μ.Μ.Ε. και λοιπούς φορείς για τη συνέχιση ή μη του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών στις δύσκολες ημέρες που ζούμε, ψάξαμε και βρήκαμε πρόσφατη δημοσίευση στα ΝΕΑ (online), όπου o Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των ανέργων αλλά και των ατόμων με αναπηρία που περιλαμβάνουν και την αναστολή πλειστηριασμών για ένα έτος.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Κουτρουμάνη, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας που "θα" υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και τις τράπεζες, περιλαμβάνει:

● Τη συνέχιση και ενίσχυση της υποστήριξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
● Την αναστολή των πλειστηριασμών για έναν χρόνο τουλάχιστον.
● Την εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους καθώς και τους εργαζόμενους που δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων που προβλέπεται από τα Ταμεία.
● Την παροχή κάθε δυνατής στήριξης και φροντίδας στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
● Την ενεργοποίηση του νεοσύστατου Λογαριασμού Ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με τα "μπλοκάκια" που δεν είχαν μέχρι σήμερα ασφάλεια για τον κίνδυνο της ανεργίας.

Πάντα κατά τον κ. Κουτρουμάνη, η ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το θέμα και έχει ζητήσει όλες τις επιμέρους ρυθμίσεις και διευκολύνσεις που κάνουν οι τράπεζες ώστε έπειτα από διαβούλευση και μελέτη να διαμορφωθεί νέο νομικό πλαίσιο το οποίο θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Φυσικά, μένει να δούμε αν οι συγκριμένες ανακοινώσεις θα υλοποιηθούν αφού οι πολιτικές εξαγγελίες έχουν καταντήσει… έπεα πτερόεντα (λόγια που τα παίρνει ο άνεμος).