e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Πως εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης;



Η από 26-1-2012 σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης, και συγκεκριμένα στο γεωγραφικό πλάτος 36ο Βόρια και γεωγραφικό μήκος 25ο Ανατολικά, εξακολουθεί να ανησυχεί τους κατοίκους της νησιωτικής αυτής περιοχής.
Σύμφωνα με το European-Mediterranean Seismological Center συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η καταγραφή δονήσεων, πέρα από τους δύο ισχυρούς των 5.3 και 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 


Πιο αναλυτικά, πλήθος δονήσεων -πάνω από 30- έχουν αναφερθεί από το Μεσογειακό αυτό Κέντρο (υπάρχει συνεχής ροή ανά δεκαπεντάλεπτο στη παραπάνω διεύθυνση) που κυμαίνονται από 2.5 έως 3.6 βαθμούς.
Ενδεικτικά, όπως φαίνεται και στην εικόνα, σημειώθηκαν 7 δονήσεις ύστερα από το δεύτερο ισχυρό σεισμό των 5.4 βαθμών και μάλιστα μέσα σε ένα διάστημα μικρότερο της μίας ώρας, ενώ μεταξύ 21:30 και 22:57 σημειώθηκαν στη γενικότερη περιοχή πάνω από 10 δονήσεις.


Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν διαφωτιστικές δηλώσεις για την όλη εξέλιξη του φαινομένου από τους αρμόδιους φορείς που όμως παρακολουθούν το φαινόμενο με ενδιαφέρον. Ας ελπίσουμε ότι η σεισμική διέγερση εκτονώνεται ομαλά και δεν πρόκειται να δημιουργήσει περαιτέρω ανησυχία ή προβλήματα.