e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Θα μας ταΐζουν φάρμακα από… βάζα (του Newsbomb.gr)


Μεταρρύθμιση βαφτίζουν τη χορήγηση  χύμα σκευασμάτων από τα φαρμακεία

Χύμα και τσουβαλάτα θέλουν να πασάρουν σε ασθενείς, ευπαθείς ομάδες και παιδιά φάρμακα του κιλού χωρίς ποιοτικά χαρακτηριστικά, δίχως ελέγχους και δυστυχώς με χαμένο φιλότιμο απέναντι στην κοινωνία…
Η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να οδηγήσει την Ελλάδα στην οδό της ανταγωνιστικότητας όπως την έχει φανταστεί η τρόικα, οι «δανειστές» και όσοι εργάζονται κοπιωδώς να επιδεινώσουν (δήθεν βελτιώνοντας) τις συνθήκες διαβίωσης του λαού.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η νέα «σκέψη» περί εφαρμογής νέου νομοθετικού πλαισίου για την πώληση και τη διάθεση φαρμάκων χύμα στα φαρμακεία, σαν να είναι τσίχλες σε περίπτερα.
Αυτή τη φορά, οι «σκεπτόμενοι» κυβερνητικοί παράγοντες θέλουν τη χορήγηση φαρμάκων από βάζα εκτός από τις κανονικές συσκευασίες, οι οποίες αποτελούν εγγύηση προστασίας, ποιοτικής υπεροχής και ελέγχου της σύστασης κάθε φαρμάκου.
Με τη λογική φαρσοκωμωδιών της δεκαετίας του ’60, όταν ο Θανάσης Βέγγος υποδυόταν τον ανειδίκευτο υπάλληλο φαρμακείου, έτσι και τώρα η κυβέρνηση σκέφτεται πως αν κάποιος χρειαστεί θεραπεία πέντε ημερών θα αγοράσει πέντε δισκία φαρμάκου κι όχι συσκευασία των είκοσι! 

Μεταρρύθμιση - αναχρονισμός

Αν τώρα θα ανταποκρίνεται σε υψηλά ποιοτικά κριτήρια χορήγησης, διατήρησης και ενέργειας επί του ασθενούς, μάλλον δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση ή έστω την ηγεσία του αρμοδίου Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
Ίσως η επιστροφή στην εποχή των ματζουνιών και των τσαρλατάνων με τέτοιες μεθόδους είναι η μόνη που θα βοηθήσει στο στόχο, τον οποίο έχει θέσει η τρόικα στην κυβέρνηση Παπαδήμου για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Διότι διαφορετικά, η κυβέρνηση θα είχε θέσει «κόκκινες γραμμές» στις φαεινές ιδέες της τρόικας και όσων θεωρούν ότι με τα χύμα – φάρμακα από τα βάζα είναι μεταρρύθμιση.
Χαρακτηριστικά είναι τα επικριτικά σχόλια βουλευτών της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής αφότου παρουσιάστηκε το σχέδιο. Τονίστηκε ότι οι συσκευασίες φαρμάκων περιλαμβάνουν περισσότερα φάρμακα από όσα απαιτούνται για έναν ασθενή και γι’ αυτό το λόγο ετοιμάζει ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει αυτό το φαινόμενο.
Η ρύθμιση θα επιτρέψει την πώληση χύμα φαρμάκων και μάλιστα θα εφαρμοστεί με ισχύ από την επόμενη κυβέρνηση ώστε ο επόμενος υπουργός Υγείας να είναι ήδη δεσμευμένος να διαχειριστεί ένα χαοτικό και θολό μοντέλο χορήγησης φαρμάκων προς ασθενείς. 

Καν’το όπως ο καουμπόης

Η κυβέρνηση παραδέχεται μάλιστα ότι αυτή η ενέργεια είναι καραμπινάτη αμερικανιά: «Το κάνουν οι Αμερικανοί και θα βοηθήσει να μην πετάμε φάρμακα». Το επιχείρημα είναι ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις (γενικώς κι αορίστως) κάθε χρόνο πετιόνται στα σκουπίδια φάρμακα αχρησιμοποίητα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο κανείς δεν είπε ότι οι μεγάλες βιομηχανίες και όσοι έχουν επιφορτιστεί με το σχεδιασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας για τα φάρμακα έχουν προβλέψει σε επίπεδο logistics διαδικασίες επιστροφής, ελέγχου και καταστροφής των φαρμάκων (reverse logistics) που γίνεται με απόλυτη συνέπεια και διαρκή ενημέρωση του ΕΟΦ.
Βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα σε μια κυβέρνηση που όταν πρόκειται για την εφαρμογή ενός νόμου – τερατούργημα που ανοίγει την πόρτα σε φάρμακα – δολοφόνους, σε απορρύθμιση κάθε συντεταγμένης δομής και δυστυχώς, σε αποβιομηχάνιση. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι θα βαυκαλίζονται ότι έσωσαν, μεταρρύθμισαν και άλλαξαν την Ελλάδα (αλλάζοντας τα φώτα του λαού).