e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Μισός αιώνας Beatles!

Πηγή: STAR.gr

Ήταν 17 Αυγούστου 1960 (σαν σήμερα πριν από μισό αιώνα) όταν μια άγνωστη μπάντα από το Λίβερπουλ έκανε της «παρθενική» της εμφάνιση σε ένα (κακόφημο) κέντρο στο Αμβούργο. Σχεδόν κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η μπάντα θα κατακτήσει τον κόσμο και θα αλλάξει ριζικά το μουσικό τοπίο.

Beatles όμως το πέτυχαν και μέσα σε μια δεκαετία (1960-70) κατάφεραν να γίνουν τραγούδι στα χείλη εκατομμυρίων θαυμαστών τους ανά την υφήλιο, να κερδίσουν παγκόσμια αναγνώριση και θαυμασμό και να πετύχουν τον χαρακτηρισμό ως το πιο δημοφιλές και επαναστατικό συγκρότημα στην ιστορία της μουσικής.

Οι πέντε νεαροί μουσικοί από την Αγγλία ήταν πολύ κουρασμένοι τη νύχτα της 16ης Αυγούστου όταν και έφθασαν επιτέλους στον προορισμό τους στη Βόρεια Γερμανία. Το ταξίδι; Πολύωρο και Κουραστικό. Το ξενοδοχείο, από την άλλη, φθηνό και λιτό. Την επόμενη μέρα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση χωρίς να ξέρουν ότι στο μέλλον, η ιστορία θα «μιλούσε» για μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της μουσικής.

Τα ίδια τα… «σκαθάρια», βέβαια, λίγα έχουν συγκρατήσει από εκείνη τη μέρα. «Πού να θυμάσαι τώρα... Εξάλλου, τότε ήμασταν σκνίπα στο μεθύσι» θα αναφέρει ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ. Θυμάται όμως ότι εκείνη η μέρα ήταν η μέρα της «πραγματικής ενηλικίωσης μας». Όντως, τα «σκαθάρια» από εκείνη την εμφάνιση και μετά ακολούθησαν ένα ξεχωριστό και ιδαιίτερο μουσικό ήχο και ιδίωμα ο οποίος εξελίχθηκε στον ήχο μιας ολόκληρης εποχής και γενιάς.

Το γκρουπ ακολούθησε λαμπρή πορεία που έφθασε στα όρια της απόλυτης λατρείας.Εκατομμύρια πωληθέντες δίσκοι, παράνοια για μια εμφάνιση και κέρδη πέρα από τη φαντασία τους. Οι Beatles χωρίς να επηρεαστούν από τις αλλαγές στη σύνθεση του συγκροτήματος (ήταν αρχικά πεντεμελές αλλά μετά πέθανε ο Στιούαρτ Κλιφ και ο Πιτ Μπεστ αντικαταστάθηκε με τον Ρίνγκο Σταρ), κυριολεκτικά κατέκτησαν μια ολόκληρη δεκαετία και άφησαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές τον μοναδικό μουσικό τους ήχο.

Στο Αμβούργο οι ετοιμασίες για την επέτειο που κορυφώνεται τη σημερινή μεγάλη ημέρα είχαν ξεκινήσει καιρό πριν με την περιοχή της λεωφόρου Reeperbahn να μετατρέπεται σε μεγάλο συναυλιακό κέντρο από τους θαυμαστές των «σκαθαριών»που ξεκίνησαν μια παραμυθένια καριέρα στη μουσική σκηνή από τη γερμανική πόλη. Είναι, εξάλλου, ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ το «All You Need Is Love» του Τζον Λένον…