e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Οι ασθένειες του ταξιδιώτη


Πηγή: Health View


Της Αλεξίας Σβώλου

Τα καλοκαιρινά ταξίδια αποτελούν ένα παρατεταμένο και απαραίτητο time-out από την δουλειά και τις στενάχωρες σκέψεις που γεννά σε όλους μας η ύφεση, αλλά οι ασθένειες του ταξιδιώτη απειλούν να καταστρέψουν την γαλήνη των διακοπών μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες που ήδη καταγράφηκαν στην χώρα μας καθώς τα απρόοπτα τερτίπια του καιρού που γίνεται ξαφνικά φθινοπωρινός μέσα στη καρδιά του καλοκαιριού για να ξαναγίνει ταχύτατα ζεστός προκαλούν έξαρση στις ιογενείς γαστρεντερίτιδες οι οποίες κάνουν αυτή την εποχή ‘θραύση’ ειδικά στα νήπια και τα παιδιά. Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Δανδάκης, γαστρεντερολόγος και επεμβατικός ενδοσκόπος, οι ιογενείς όσο και οι μικροβιακές γαστρεντερίτιδες-με τις τελευταίες να οφείλονται στην κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων-αποτελούν τον συνηθισμένο καλοκαιρινό πονοκέφαλο για μικρούς και μεγάλους. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν από δύο ώρες μέχρι και μία ημέρα μετά την επαφή με τον παθογόνο παράγοντα και συνήθως η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη, οπότε δεν χρειάζεται ειδική αγωγή. Οι γαστρεντερίτιδες εκδηλώνονται κατά κανόνα με πυρετό-όχι πολύ ψηλό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το θερμόμετρο να ‘χτυπήσει’ ακόμα και 40ο C-διάρροια, κοιλιακό άλγος και εμετούς.

Πως διακρίνουμε την γαστρεντερίτιδα από την ηλίαση

Στα παιδιά που έχουν παίξει πολλές ώρες στον ήλιο τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας συγχέονται πολύ εύκολα με εκείνα της ηλίασης, η οποία προκαλεί απότομη ζαλάδα, ατονία και πολλούς εμετούς. «Στις περισσότερες περιπτώσεις δίνουμε μονάχα ένα σιρόπι για να ηρεμήσει το στομάχι και ήπιο αναλγητικό με παρακεταμόλη, για το κοιλιακό και το πυρετό. Αν επιμείνουν τα συμπτώματα μπορεί να δοθεί θεραπεία 2ης γραμμής με αντιδιαρροϊκά και αντιβιοτικά» επισημαίνει ο κος. Δανδάκης τονίζοντας ωστόσο ότι οι γιατροί είναι πολύ φειδωλοί στην χορήγηση αντιδιαρροϊκών για δύο λόγους. Αφενός η αλόγιστη λήψη τους μπορεί να οδηγήσει σε ιλεό και αφετέρου είναι μακράν καλύτερα να αποβληθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τον οργανισμό οι τοξίνες.

Ποιες τροφές ενδείκνυνται και ποιες όχι για να συνέλθουμε γρηγορότερα από μια γαστρεντερίτιδα

Σημαντικός παράγοντας για την ταχύτερη ανάρρωση είναι η διατροφή που επιβάλλεται να είναι ελαφριά, χωρίς πολλά λιπαρά. «Όχι γάλα, λαχανικά και φρούτα, με εξαίρεση τη μπανάνα και το μήλο που επιτρέπονται. Οι ασθενείς πρέπει να πίνουν πολλά υγρά και να τρώνε σούπες, όπως η κοτόσουπα με ρύζι, φιδέ ή μακαρονάκι».

Διάρροια και δυσκοιλιότητα

Εκτός από τις γαστρεντερίτιδες στις ασθένειες του ταξιδιώτη περιλαμβάνονται επίσης η δυσκοιλιότητα και η διάρροια με την πρώτη να δείχνει περισσότερη αδυναμία στις γυναίκες, ενώ οι αυξημένες κενώσεις ταλαιπωρούν κυρίως τους άνδρες. «Τέτοιου είδους προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως σε άτομα που έχουν την προδιάθεση-δηλαδή ευερέθιστο έντερο-όποτε εύκολα κάνουν παροξυσμικές εκδηλώσεις. Στις γυναίκες η έξαρση της δυσκοιλιότητας αποδίδεται εν μέρει και στην κακή τους συνήθεια να μην πίνουν πολλά υγρά το καλοκαίρι. Επίσης στις διακοπές και εν γένει το καλοκαίρι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις που μεταδίδονται είτε με την κολύμβηση σε ακάθαρτα νερά (θάλασσας ή πιο εύκολα πισίνας) είτε μέσω ακάθαρτης τουαλέτας. Αντίθετα οι άνδρες για ανεξήγητους λόγους εμφανίζονται σε πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης πιο ευάλωτοι στις εμπύρετες λοιμώξεις που μεταδίδονται από το τσίμπημα εντόμων.

Συμβουλές για υγιείς ταξιδιώτες