e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Σε αναμμένα κάρβουνα οι «σκαφάτοι»


Πηγή: STAR.GR


Τον ύπνο τους έχουν χάσει οι «σκαφάτοι» ανά την επικράτεια, όχι λόγω των μποφόρ στα πελάγη, αλλά λόγω των εφόδων σε μαρίνες, που κάνουν άνδρες του ΣΔΟΕ.

Η τελευταία εξόρμηση της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ήταν στη Βόρειο Ελλάδα, όπου έκαναν ελέγχους σε 2 μαρίνες στη Χαλκιδική και σε μια στη Θεσσαλονίκη, ενώ σειρά παίρνουν τα νησιά του Ιονίου.

Επειδή όμως τους λείπουν τα διωκτικά σκάφη, οι άντρες του ΣΔΟΕ έχουν βάλει στο στόχαστρο τα πολυτελή σκάφη άνω των 10 μέτρων σε όλες τις μαρίνες της χώρας.

Αυτό που κυνηγούν κυρίως οι ράμπο είναι οι ιδιοκτήτες σκαφών που έχουν βαφτίσει επαγγελματικά τα ιδιωτικά τους κότερα και φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

Πως γίνεται αυτό; Πολύ απλά, για την αγορά των επαγγελματικών σκαφών οι ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν ΦΠΑ 23%, ούτε φόρο Πολυτελείας 10%, αλλά ούτε εισαγωγικούς δασμούς. Από την άλλη παίρνουν αφορολόγητα καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, καταβάλουν μειωμένα τέλη ελλιμενισμού, ενώ παίρνουν και επιστροφή φόρου. Στην υγεία των κορόιδων δηλαδή.

Μάλιστα για να δικαιολογήσουν τη βάφτιση του σκάφου τους ως επαγγελματικού, κάθε χρόνο δηλώνονται οι ίδιοι ως καπετάνιοι και ως επιβάτες – ενοικιαστές φίλοι και συγγενείς τους.

«Κάποτε έπρεπε... πρέπει το Κράτος αυτό να λειτουργήσει. Δεν μπορεί κάποιοι επί σειρά ετών να φοροδιαφεύγουν και να ... σφυρίζουν αδιάφορα.

Από τους πρώτους ελέγχους μάλιστα εντοπίστηκαν 250 παραβάτες, ενώ η λίστα των υπόπτων που έχει το ΣΔΟΕ περιλαμβάνει 8000 ονόματα.

Οι επαγγελματίες του κλάδου πάντως δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδιωτικά και οι εκπρόσωποί τους επισημαίνουν ότι αν υπάρχει καταστρατήγηση του νόμου πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις.

Οι άντρες του ΣΔΟΕ βρίσκονται όμως μπροστά και σε άλλα απρόοπτα, όπως για παράδειγμα όταν συναντούν ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών, που δηλώνουν εισοδήματα πέντε με δέκα χιλιάδες Ευρώ το χρόνο. (http://www.star.gr/index.php?ID=ellada_kosmos&Rec_ID=55800)