e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Πρόοδος στην επιδιόρθωση του κλιματισμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Πηγή: Philenewslive

Δύσκολη δουλειά

Ακρωτήριο Κανάβεραλ: Ο καύσωνας δεν απασχολεί μόνο τους κατοίκους της Γης: Δύο αστροναύτες της NASA κατάφεραν να ξεπεράσουν ένα σημαντικό εμπόδιο στην πολυήμερη και δύσκολη προσπάθεια για την επιδιόρθωση του συστήματος ψύξης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Στο εξωτερικό του πολυεθνικού τροχιακού συγκροτήματος, οι αστροναύτες Νταγκ Ουίλοκ και Τρέισι Ντάισον αποσύνδεσαν και κατάφεραν τελικά να μετακινήσουν μια αντλία σε μέγεθος ψυγείου, βάρους 350 κιλών.
Χρειάστηκαν συνολικά 7 ώρες και 26 λεπτά διαστημικού περίπατου για να τελειώσουν τη δουλειά, έπειτα από την αποτυχία της προηγούμενης προσπάθειας το Σάββατο, λόγω μιας σοβαρής διαρροής υγρής αμμωνίας.
Οι επείγουσες εργασίες θεωρούνται από τις δυσκολότερες που έχουν απαιτηθεί στα 12 χρόνια ζωής του ISS.
Το χαλασμένο σύστημα ψύξης είναι ένα από τα δύο που υπάρχουν στον ISS για να κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία στον εξοπλισμό και τους χώρους διαβίωσης του σταθμού.
Το σύστημα πρέπει να τεθεί ξανά σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό, αν και η NASA είχε διευκρινίσει ότι η βλάβη δεν απειλεί άμεσα τους τρεις Αμερικανούς και τρεις Ρώσους που ζουν αυτό το διάστημα στο συγκρότημα.
Για τις εργασίες επιδιόρθωσης απαιτούνται πιθανότατα ακόμα δύο διαστημικοί περίπατοι, από τους οποίους ο πρώτος προγραμματίζεται για τη Δευτέρα. (http://www.philenews.com/main/73,1,25,0,43323-.aspx)