e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Γενικές Ιατρικές Οδηγίες για τις διακοπές

Πηγή: Health View

Συγγραφέας: Βασίλης Ρώτας παθολόγος

Ο γενικός τίτλος προσπαθεί να συμπεριλάβει περισσότερες, όχι κατ’ ανάγκη ταυτόσημες εκδοχές. Ούτε όλες οι «διακοπές» είναι ίδιες, ούτε βέβαια και όσοι τις γευθούν, προγραμματισμένες ή όχι.
Είναι αποτέλεσμα μεθοδικού σχεδιασμού ή προέκυψαν τελευταία στιγμή διακόπτοντας στην κυριολεξία την ρουτίνα.
Είναι σκέτες, απλές, ανόθευτες διακοπές ή τις εξιδανικεύει κάποιος στόχος ή ταυτόσημες με ενδιαφέροντα, hobbies, αναζητήσεις.
Μήπως είναι υγιεινές διακοπές; Με εργασία ενδεχομένως σε κάποιο αγροτουριστικό ή άλλο συγκρότημα;
Θέλει διαφορετικές οδηγίες ο «υγιεινιστής», ο ορειβάτης, ο ακραίος αθλητής, ο κοινός άνθρωπος, ο ταβλαδόρος με καφέ και ούζο;
Αν διακοπές σημαίνουν ξεγνοιασιά και χαλάρωση, η αγχωτική προσπάθεια πρόληψης ή αντιμετώπισης όλων των πιθανών κινδύνων μπορεί να τις διαταράξει.
Από την άλλη όμως και η ακραία ολιγωρία και αμέλεια μπορεί να επιφέρει βίαιη διακοπή των διακοπών.
Για απλούστευση, ας ξεκινήσουμε κατ΄ αρχήν όσοι πάσχουν από κάποιο νόσημα, βρέφη, ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, διαβητικοί, αναπνευστικοί ασθενείς ή λαμβάνοντες χρόνιες θεραπείες, νεφροπαθείς, όλοι έχουν δικαίωμα και ίσως αυξημένες ανάγκες για διακοπές.
Εάν πάσχετε, αναζητείστε συγκεκριμένες οδηγίες. Μιλήστε με τον προσωπικό σας γιατρό για τα πιθανά προβλήματα και τις αντίστοιχες προληπτικές ενέργειες. Ρωτείστε τον αν μπορείτε να του τηλεφωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης στον ίδιο ή στους συνεργάτες του.
Ενημερωθείτε καλύτερα προτού ξεκινήσετε για τις υγειονομικές υποδομές και γενικότερες συνθήκες του προορισμού των διακοπών σας.
Κάντε μια τοπική επαλήθευση και φυσικά μην ξεχάσετε τις οδηγίες, αλλά και τα φάρμακα σας ή άλλα βοηθήματα.
Είναι η υγεία ταυτόσημη με την κοινή λογική; Εάν όχι, πάρτε όσο μπορείτε και από τις δύο μαζί σας.
Η κοινή λογική είναι ίσως η μεγαλύτερη ασπίδα απέναντι στα ατυχήματα ή την γενικότερη κακοτυχία.
Τηρήστε τα όρια, αλλιώς φροντίστε τουλάχιστον κάποιοι στην παρέας σαν να τα τηρούν και να αποδέχονται τις μεγαλύτερες ευθύνες τους.
Κάθε ακρότητα μπορεί να έχει βιάση, οδυνηρή επίπτωση στα σχέδιά σας και την εφαρμογή τους.
Μετρείστε τις δυνάμεις σας, σεβαστείτε τον εαυτό σας. Αποφύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, την εξοντωτική άσκηση, την κατανάλωση ουσιών, την μέθη, την κραιπάλη. Φροντίστε να προσλαμβάνετε άφθονα υγρά (ιδιαίτερα στις τελευταίες περιπτώσεις!).
Οργανωθείτε στο χώρο σας. Μην κάνετε τον γιατρό. Εκτός από τα βασικά, όπως λίγο αντισηπτικό, γάζες, παυσίπονα, αντιδιαρροϊκά δισκία και αλοιφή για τα τσιμπήματα. Φροντίστε και εσείς να ενημερωθείτε για τις τοπικές υποδομές. Εκεί θα αντιμετωπίσετε από το απλό ατύχημα έως και το κάταγμα, το δήγμα φιδιών ή κάποιο παθολογικό πρόβλημα.
Μιλήσαμε για την απαραίτητη κοινή λογική. Πάρτε μαζί σας αισιοδοξία και καλή διάθεση. Τις ευχές μας!!! 
(http://www.healthview.gr/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AD%CF%82)