e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Απομακρύνονται τα σενάρια ανασχηματισμού

Πηγή: STAR.gr

Με σημαντικές αποφάσεις στις αποσκευές του επιστρέφει από την Πάρο ο πρωθυπουργός, o οποίος παρέτεινε τις διακοπές του στο νησί των Κυκλάδων.
Στην παράταση των διακοπών του κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι συνέβαλε και το γεγονός ότι πολλοί από τους υπουργούς και τους στενούς συνεργάτες του βρέθηκαν στην Πάρο, με αποτέλεσμα να συνδυαστούν διακοπές και δουλειά.
Στην κάψα του καλοκαιριού λοιπόν φαίνεται ότι κλείδωσαν πολλές σημαντικές αποφάσεις για το επόμενο διάστημα
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται ο ανασχηματισμός, όσο και αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις συνεχείς συζητήσεις γύρω από το θέμα.
Την υπόθεση ανασχηματισμός θέλησε να κλείσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Οι ήσυχες ημέρες του Αυγούστου τελειώνουν όμως και ο Σεπτέμβρης αναμένεται ιδιαίτερα θερμός, προκαλώντας κρύο ιδρώτα στο οικονομικό επιτελείο.
Πιεστικοί είναι και οι αριθμοί, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο δεύτερο τρίμηνο η ύφεση έφτασε το 3,5%, ενώ η ανεργία άγγιξε τον περασμένο Μάιο το 12%.
Ο υφυπουργός Οικονομικών πάντως θεωρεί θετικό γεγονός το ότι η ύφεση δεν έφτασε το πιθανολογούμενο 4% και εκφράζει την ελπίδα ότι η εικόνα στο τέλςο του χρόνου μπορεί να είναι καλύτερη.
Προβληματισμένο είναι ωστόσο το οικονομικό επιτελείο με την υποχρέωσή του να εντάξει στην ανώτερη κλίμακα του ΦΠΑ, στο 23%, μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες. Ανάμεσα σε αυτά είναι προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά και οι χυμοί, τα φάρμακα και τα εισιτήρια, ενώ απέξω θα μείνουν τα απολύτως βασικά, όπως το ψωμί, το γάλα και το κρέας.
Πάντως στο μίνι υπουργικό συμβούλιο της Πάρου έχουν εξεταστεί ήδη και σχέδια για την τόνωση της αγοράς και την ανάπτυξη. Μάλιστα ο σχετικός νόμος θα παρουσιαστεί από την αρμόδια υπουργό μέχρι το τέλος του μήνα.
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του και τις εισηγήσεις των υπουργών για την παρουσία του στη ΔΕΘ, το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. (http://www.star.gr/index.php?ID=politics&Rec_ID=56024)