e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Τα γεράκια της Αγοράς στήνουν παιχνίδια με το ψωμί


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Ετοιμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών είναι οι αλευροβιομήχανοι με άλλοθι το κερδοσκοπικό ράλι που πυροδότησαν στις διεθνείς τιμές των σιτηρών οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρωσία σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.
«Η αύξηση στις τιμές των αλεύρων κρίνεται και επιβεβλημένη και δεδομένη, ακολουθώντας τις τιμές του σίτου», δήλωσε με επίσημη ανακοίνωση (την Πέμπτη) ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, Δ. Τσιλιακούδης, βάζοντας φωτιά στην αγορά μέσα στο Δεκαπενταύγουστο! Την ίδια στιγμή ακούγονται φωνές για νέες ανατιμήσεις στο ψωμί, στα αρτοσκευάσματα και στα ζυμαρικά!
Αυτό που συμβαίνει περιγράφεται με μια λέξη: Μύλος. Οι αλευροβιομήχανοι υποστηρίζουν ότι τους δίνουν ακριβά το μαλακό σιτάρι οι έμποροι δημητριακών. Οι έμποροι λένε ότι το αγοράζουν ακριβότερα, επικαλούμενοι την άνοδο της τιμής του εισαγόμενου μαλακού σιταριού. Οι Ελληνες παραγωγοί όμως δεν έχουν δει ακόμη στην τσέπη τους αυτές τις αυξήσεις, μια που οι τιμές την περασμένη εβδομάδα ήταν καθηλωμένες στα επίπεδα των 12 λεπτών το κιλό. Οι αρτοποιοί, που είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας «σιτάρι – αλεύρι –ψωμί» δεν έχουν εκδηλωθεί ανοιχτά και επίσημα, ενώ είναι έτοιμοι να «ρίξουν» στους βιομηχάνους τις ευθύνες μιας νέας αύξησης στο ψωμί.
Αν ανοίξει το θέμα των ανατιμήσεων δύσκολα θα μείνουν απ’ έξω οι βιομηχανίες ζυμαρικών. Το ζητούμενο είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν παρακολουθεί τη φωτιά που ανάβει στην αγορά του ψωμιού και των αλεύρων, από τις παραλίες…
Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία σε Ευρώπη και Αμερική για το ενδεχόμενο ενός ντόμινο αυξήσεων στις τιμές του σίτου και κατ’ επέκταση των τροφίμων, μετά και την απαγόρευση των εξαγωγών που αποφάσισε η Ρωσία βλέποντας ότι η παραγωγή σιτηρών θα είναι μειωμένη κατά 35%, ήτοι θα πέσει κάτω από τους 40 εκατ. τόνους όταν πέρσι είχε 61 εκατ. τόνους.
Αν βάλει κανείς όμως κάτω τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι τέτοιες ανατιμήσεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν γιατί οι τιμές παραγωγού βρίσκονται εδώ και δυο χρόνια καθηλωμένες στα 10-12 λεπτά το κιλό, ενώ το 2008 που είχαν ανέβει ώς τα 45 λεπτά το κιλό είχαν αυξηθεί και το αλεύρι και το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα. Οι αλευροβιομήχανοι λένε σήμερα ότι έριξαν τις τιμές στο αλεύρι όταν έπεσαν οι τιμές στο σιτάρι. Ομως οι καταναλωτές όχι μειώσεις δεν είδαν, αλλά αντίθετα επιβαρύνθηκαν περισσότερο!

Τα αποθέματα κρίσιμη παράμετρος

Οι αυξήσεις λοιπόν έχουν ήδη ενσωματωθεί στις πρώτες ύλες και μάλιστα με σημείο αναφοράς την τιμή του σιταριού που είχε… πετάξει μέχρι και τα 45 λεπτά το κιλό, αλλά και με βάση το γεγονός ότι η πτώση των τιμών που ακολούθησε τις δυο επόμενες χρονιές δεν πέρασε στην κατανάλωση.
Η φετινή παραγωγή σκληρού σιταριού διαμορφώθηκε στους 1,2 εκατ. τόνους και του μαλακού στους 600.000 τόνους. Οι ανάγκες της αγοράς καλύπτονται με εισαγωγές περίπου 60.000 με 70.000 τόνων στο σκληρό σιτάρι ενώ στο μαλακό οι εισαγωγές είναι διπλάσιες από την εγχώρια παραγωγή. Το 2009 έγιναν εισαγωγές 820.000 τόνων μαλακού σιταριού, ενώ το 2008, οι εισαγωγές ήταν 680.000 τόνοι.
Αυτή τη στιγμή παραμένουν απούλητοι κάπου 700.000 τόνοι σκληρό σιτάρι (σιμιγδάλι, ζυμαρικά) και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο για ανοδική κίνηση της τιμής παραγωγού προς τα 15-17 λεπτά το κιλό, καθώς το εμπάργκο της Ρωσίας αποτρέπει να γίνουν μαζικές εισαγωγές φθηνού σιταριού, ενώ και η Βουλγαρία συγκρατεί τις εξαγωγές της γιατί και εκεί υπάρχει χαμηλή παραγωγή.
Πρέπει να φωτιστεί όμως και μια άλλη παράμετρος, που έχει να κάνει με τα αποθέματα που υπάρχουν στις αλευροβιομηχανίες και έχουν αποθηκευτεί με τιμή αγοράς της πρώτης ύλης στα επίπεδα του 2009! Είναι επικίνδυνο να ρίχνει κανείς νερό στο μύλο της ακρίβειας σε μια πραγματικά χειμαζόμενη ελληνική αγορά, με μια οικονομία που βυθίζεται σε ύφεση -2,9% με ένα «φορολογικό πληθωρισμό» στο 5,5% που ροκανίζει ό,τι απομένει από το κομμένο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και με την ανεργία να καλπάζει στο 12%!



Πώς ξεκίνησε το κερδοσκοπικό ράλι

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, οι τιμές του σιταριού, ενισχύονταν αργά αλλά σταθερά το τελευταίο διάστημα καθώς οι τελευταίες προβλέψεις (του Ιουλίου) έδειχναν με περισσότερη ακρίβεια μια μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών κοντά στο 3% για την επόμενη χρονιά.
Η φυσική αντίδραση της αγοράς ήταν να ανεβεί. Στη Ρωσία πριν τις φωτιές εκτιμούσαν μια μείωση κατά 15%, λόγω ξηρασίας. Από τη στιγμή που ήρθαν οι φωτιές οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν και τώρα γίνεται λόγος για μειωμένη παραγωγή κατά 35%. Για να αποφευχθούν ελλείψεις στην εσωτερική κατανάλωση, η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών μέχρι το Δεκέμβριο. Αυτή η κίνηση πυροδότησε μια ξαφνική κούρσα στις τιμές των σιτηρών διεθνώς. Στη Γαλλία για παράδειγμα το σκληρό σιτάρι πουλιόταν από τον παραγωγό προς 17 λεπτά μέχρι τις 22 Ιουλίου και την τελευταία εβδομάδα η τιμή έπιασε τα 22 λεπτά το κιλό. Στις ΗΠΑ, από τα 18 λεπτά, η τιμή του σιταριού ενισχύεται προς τα 25 λεπτά το κιλό. Στην Ελλάδα διαφαίνεται μια ανοδική τάση, που όμως παραμένει σε επίπεδο ψυχολογίας, καθώς οι αγρότες δεν καρπώνονται -ακόμη- κέρδη από την άνοδο των τιμών.
Φαίνεται λοιπόν ότι μέσα από τους καπνούς της Ρωσίας ξεπετάγονται οι διεθνείς κερδοσκόποι που… παίζουν τα ρέστα τους για να καλύψουν τη χασούρα από μετοχές ή εμπορεύματα που βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, ή απλώ που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις που θα τους αποφέρουν κέρδη. Και στην αναμπουμπούλα τα «γεράκια» της ελληνικής αγοράς σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις και… ό,τι αρπάξουν.
Αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει κανένας λόγος για αύξηση των τιμών στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα επειδή η άνοδος των διεθνών τιμών δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στην εγχώρια αγορά, ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή αυτή την εβδομάδα. Πρόσθεσε δε, ότι τη συγκυρία θα πρέπει να επωφεληθούν οι Ελληνες σιτοπαραγωγοί, χωρίς αντίκτυπο στην τιμή του ψωμιού, εκτιμώντας ότι τα στάρια περσινής σοδειάς που διετίθεντο προς 12 λεπτά το κιλό τώρα διαπραγματεύονται προς 17 λεπτά, ενώ για τη φετινή σοδειά προβλέπεται περαιτέρω άνοδος.
Η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης –Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας) επιβάλλεται να αντιδράσουν, με μέτρα πέρα από τις διαπιστωτικού χαρακτήρα δηλώσεις, καθώς στήνεται ένας μηχανισμός τεχνητής κρίσης και αδικαιολόγητων πέρα για πέρα ανατιμήσεων! Στην κατάσταση που βρίσκεται η Οικονομία επιβάλλεται να μπει φρένο στα φαινόμενα κερδοσκοπίας με δεδομένο άλλωστε ότι έχουν ληφθεί μέτρα που κανείς δεν είχε ποτέ φανταστεί (μείωση μισθών – συντάξεων). (http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=20032)