e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Πάνω από 10.000 προσκυνητές στη Μονή της Παναγίας Σουμελά!


Θεία Λειτουργία για πρώτη φορά μετά το 1922


Χιλιάδες Πόντιοι καταφτάνουν στην Τραπεζούντα, για να παρακολουθήσουν την ιστορικής σημασίας λειτουργία προεξαρχόντων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος από το Πατιαρχείο Ρωσίας και του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Είναι πρώτη φορά που στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά θα τελεστεί Θεία Λειτουργία μετά το 1922 τη Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό του ποντικού ελληνισμού από τις παταγωνικές του εστίες με την ανταλλαγή πλυθησμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκίας.

Από τις χιλιάδες που καταφθάνουν, μονάχα πεντακόσιοι θα έχουν την τύχη να είναι μέσα στο προαύλιο της Ιεράς Μονής, αφού ο χώρος είναι περιορισμένος. Οι υπόλιποι προσκυνητές θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία από τη μεγάλη πλατεία, κάτω από το μοναστήρι, όπου θα στήσουν ηχεία και γιγαντοοθόνες.

Πάνω από 10.000 προσκυνητές από την Ελλάδα, τη Γεωργία, τη Ρωσία και άλλες περιοχές αναμένονται να δώσουν το «παρών» στην ιστορική Μονή, η οποία θα λειτουργήσει ξανά, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στα δωμάτια και τα ξενοδοχεία της Τραπεζούντας -την πλησιέστερη πόλη στην Παναγία Σουμελά- η πληρότητα φτάνει το 100% και όσοι δεν κατάφεραν να βρουν κατάλυμα εκεί, έκλεισαν δωμάτια σε γειτονικές πόλεις όπως είναι η Σαμψούντα και η Ορντού.

Μήνυμα ειρήνης θα αποστείλει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Παναγία Σουμελά του Πόντου, όπου ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, για πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σαμπάχ» ο κ. Βαρθολομαίος διαμηνύει προς τους κατοίκους της Τραπεζούντας ότι μεταβαίνει στην περιοχή ως «Πρεσβευτής ειρήνης». Ακόμα υπογραμμίζει ότι η επίσκεψή του έχει καθαρά εκκλησιαστικό χαρακτήρα και υπενθυμίζει με νόημα ότι «το πρόσωπο της Παναγίας είναι σεβαστό και από τους Μουσουλμάνους». (http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=77280)