e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Οι φόροι των τόκων έδειξαν τις καταθέσεις στο εξωτερικό

Δεκάδες χιλιάδες Ελληνες φορολογούμενοι προδόθηκαν από τους υψηλούς τόκους που απέφεραν οι «παρκαρισμένες» στο εξωτερικό καταθέσεις τους και αντιμετωπίζουν τώρα τον «πέλεκυ» του πόθεν έσχες για την προέλευση των χρημάτων τους.

Οι μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού εντοπίστηκαν από τα στοιχεία που συγκέντρωσε σε συνεργασία με ξένες φορολογικές αρχές και τράπεζες η ΓΓΠΣ σχετικά με όλους τους Ελληνες φορολογουμένους που διατηρούν από το 2004 καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολογίες στο εξωτερικό.
Οι έλεγχοι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και εφόσον διαπιστωθεί απόκρυψη εισοδήματος και αποφυγή καταβολής φόρων ακόμη και για νομίμως κτηθέντα εισοδήματα τότε θα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα και φόροι.
Οι υψηλοί τόκοι που εισέπραξαν από τις αποταμιεύσεις που «πάρκαραν» στο εξωτερικό, «πρόδωσαν» δεκάδες χιλιάδες Ελληνες φορολογουμένους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τώρα τον «πέλεκυ» του πόθεν έσχες για την προέλευση των χρημάτων τους. Οι μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού εντοπίστηκαν από τα στοιχεία που συγκέντρωσε σε συνεργασία με ξένες φορολογικές Αρχές και τράπεζες η ΓΓΠΣ σχετικά με όλους τους Ελληνες φορολογουμένους που διατηρούν από το 2004 καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολογίες στο εξωτερικό.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Πρόκειται για την αξιοποίηση Κοινοτικής Οδηγίας που επιτρέπει μέσω διακρατικών συμφωνιών την ανταλλαγή πληροφοριών, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των διαδικασιών για τη φορολόγηση των τόκων από αποταμιεύσεις.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της αποφυγής της διπλής φορολόγησης ένας Ελληνας πολίτης που εισπράττει τόκους από αποταμιεύσεις στο εξωτερικό έχει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή (δηλαδή στη χώρα που τηρεί τον καταθετικό λογαριασμό) και να αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο στην Ελλάδα, με την υποβολή της σχετικής δήλωσης. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς που επέλεξαν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή δεν το απέδωσαν ούτε στη χώρα διαμονής τους.

Μετά τη διαπίστωση αυτή ο γενικός γραμματέας της ΓΓΠΣ κ. Διομήδης Σπινέλλης, εκμεταλλευόμενος της διακρατικές συμφωνίες κατήρτισε λίστα με όλους όσοι διέθεταν καταθέσεις στο εξωτερικό και ποιοι από αυτούς απέδωσαν τον φόρο σε κάποια από τις δύο χώρες. Οι λίστες ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από λίγο διάστημα και πέραν αυτών που εντοπίστηκαν να μην έχουν αποδώσει καθόλου φόρους, υπάρχουν και εκείνοι που τον απέδωσαν κανονικά, αλλά τόσο υψηλός που παραπέμπει σε τεράστια ποσά καταθέσεων.

Για όλους αυτούς θα κινηθούν μέχρι το τέλος του έτους οι διαδικασίες του πόθεν έσχες, προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα απόκτησης των κεφαλαίων. Εφόσον διαπιστωθεί παράνομη προέλευση χρημάτων, η απόκρυψη εισοδήματος και αποφυγή καταβολής φόρων ακόμη και για νομίμως κτηθέντα εισοδήματα, τότε θα κινούνται όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και την υποχρεωτική δήμευση των στοιχείων που ο υπόχρεος εν γνώσει του παρέλειψε να δηλώσει. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων τους, αλλά δεν έχουν αποδώσει καθόλου φόρο, θα κληθούν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.


ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΗ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Πέραν των παραπάνω ελέγχων θα ελεγχθούν επίσης και όσοι δεν κάνουν χρήση των ευνοϊκών κινήτρων που θεσπίστηκαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Οσοι δεν αξιοποιήσουν τη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γνωρίζουν, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε μέσο, είτε ένδικο είτε ενεργοποιώντας όλες τις συμφωνίες και αποφάσεις για ανταλλαγή πληροφοριών και πρόσβαση στα στοιχεία για κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό, ώστε να αποκαλυφθεί τόσο η προέλευσή τους όσο και οι κάτοχοί τους. Σημειώνεται ότι τα ευνοϊκά κίνητρα θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2010.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια που βρίσκονται στην αλλοδαπή, σε προθεσμιακό λογαριασμό κατάθεσης στην Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον καταβάλλουν φόρο με συντελεστή 5% επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρουν, κατά τον χρόνο της μεταφοράς.
Αν τα κεφάλαια παραμείνουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή, οφείλεται φόρος 8% πάνω σε αυτά. Με την καταβολή του φόρου επί της αξίας των κεφαλαίων που εισάγονται, εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου φυσικού ή νομικού προσώπου για τα κεφάλαια που εισάγει, ενώ δεν ερευνάται ο τρόπος απόκτησής τους.

Σε περίπτωση που τα εισαχθέντα κεφάλαια τοποθετηθούν σε τίτλους δανείων του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι διακρατούνται τουλάχιστον για δύο έτη από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εισήγαγε τα κεφάλαια ή τοποθετηθούν σε αμοιβαία κεφάλαια οποιασδήποτε μορφής (μετοχικά κ.λπ.) ή διατεθούν τα κεφάλαια αυτά μέσα σε δύο χρόνια από τον χρόνο εισαγωγής τους για την αγορά ακινήτου, για την ανέγερση οποιουδήποτε είδους οικοδομής στην Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιστρέφεται άτοκα το 50%του φόρου που έχει καταβληθεί. Τα εισαγόμενα κεφάλαια πρέπει να υπήρχαν στην αλλοδαπή κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του φορολογικού νόμου, δηλαδή τη 15η Απριλίου 2010.


«ΜΑΤΙ» ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μία άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα μορφή διασταύρωσης προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και για τις εμπορικές συναλλαγές, με σκοπό να διαπιστώνει σε καθημερινή βάση εάν και κατά πόσο ο καθημερινός μέσος τζίρος μιας επιχείρησης συνάδει με τον αποδιδόμενο ΦΠΑ. Πρόκειται για διασταύρωση που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή, καθώς προσέκρουε στο τραπεζικό απόρρητο.
Οπως όμως αποκαλύπτει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΓΓΠΣ, ξένη τεχνογνωσία και συγκεκριμένα από την Αυστραλία επιτρέπει πλέον την πρόσβαση στις εμπορικές συναλλαγές των επιχειρήσεων χωρίς να θίγεται το τραπεζικό απόρρητο. Στην όλη διαδικασία θα χρησιμοποιείται ένα είδος κάρτας με το οποίο θα ενημερώνεται αυτομάτως το σύστημα για το ύψος της συναλλαγής από κάθε επιχείρηση και την απόδοση του αναλογούντος ΦΠΑ. Ο ίδιος παράγοντας αποκλείει το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης τεκμηρίου διαβίωσης από την αποκάλυψη των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας από τα φυσικά πρόσωπα δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα απέτρεπε τη χρήση της.

Το μέτρο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από το νέο έτος και αφορούν στη σταδιακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ηλεκτρονικής διακίνησης των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου.
Ειδικότερα, από 1/1/2011 τιμολόγια για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά, ενώ από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρητά. Οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές.

Πηγή: ΚΕΡΔΟΣonline
Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο