e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Δρόμος στρωμένος με χρυσάφι

Στους είκοσι ακριβότερους δρόμους όλου του κόσμου φιγουράρει η οδός Ερμού, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Cushman & Wakefield! Η συγκέντρωση μεγάλων και επώνυμων οίκων μόδας στο κέντρο της Αθήνας έγινε η αιτία ώστε η πολυσύχναστη αθηναϊκή οδός να καταλάβει μια σημαντική θέση στη λίστα με τους πιο εμπορικούς και ακριβούς δρόμους όλου του κόσμου.

Η θέση που καταλαμβάνει είναι η δέκατη ένατη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες σε ολόκληρο τον κόσμο που ασχολούνται αποκλειστικά με τον τομέα των ακινήτων, παρ’ ότι τα ενοίκια φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσιάζουν υποχώρηση της τάξης του 15%.

«Δικαιολογημένα κατέχει η οδός Ερμού μια τέτοια θέση στην παγκόσμια λίστα με τους πιο εμπορικούς δρόμους, αφού έχει αρχίσει εδώ και χρόνια να συγκεντρώνει μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού» αναφέρει στην «Espresso» ο Νίκος Γιαννέτος, μέλος του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας, και εξηγεί: «Οπου υπάρχουν στην Ερμού μεγάλες εταιρείες οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν έριξαν τα ενοίκιά τους, ενώ σε άλλα σημεία οι καταστηματάρχες κατάφεραν και ήρθαν σε συνεννόηση και τα ενοίκια παρουσιάζουν μια πτώση. Από γωνία σε γωνία οι τιμές των ενοικίων έχουν μεγάλη απόκλιση στην Ερμού».

Παγκοσμίου φήμης οίκοι ένδυσης και υπόδησης πληρώνουν πολλά προκειμένου να νοικιάσουν ένα κατάστημα που να πληροί τις προδιαγραφές τους ώστε να αποκτήσουν κι εκείνοι ένα μαγαζί στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας. Η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να πτοεί τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, καθώς όλο και περισσότερες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην οδό Ερμού. Πολυώροφα μαγαζιά που μέχρι πριν από λίγο καιρό παρέμεναν ξενοίκιαστα σήμερα έχουν ανακαινιστεί πλήρως προσδίνοντας αέρα ανανέωσης και λάμψης στον εμπορικό δρόμο. Ιδιααίτερη προτίμηση συγκεντρώνουν τα νεοκλασικά κτίρια, που φέρουν άρωμα από το ένδοξο παρελθόν της πόλης.

«Πολύ φοβάμαι ότι σκοπός τους είναι να αναγκάσουν όλους εμάς τους εδώ και πολλά χρόνια καταστηματάρχες να φύγουμε από την Ερμού για να έρθουν όλες αυτές οι μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό» αναφέρει η Μαίρη Σπέη, που εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια διατηρεί με τον σύζυγό της χρυσοχοείο στην οδό Ερμού. «Υπάρχουν μήνες που οικονομικά δεν βγαίνουμε. Εχει πέσει τόσο πολύ η κίνηση, που οι πελάτες δεν πλησιάζουν ούτε στη βιτρίνα. Τα έξοδα, όμως, και τα ενοίκια τρέχουν, με αποτέλεσμα να τα βγάζουμε πολύ δύσκολα. Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο γιατί δεν υπάρχουν χρήματα πια. Οι εποχές, δυστυχώς, δεν γυρίζουν πίσω».


ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΡΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ

Η οδός Ερμού με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από πολλούς και ως «ο δρόμος των μεγάλων αντιθέσεων», αφού δεν είναι λίγα τα καταστήματα που έχουν αρχίσει να κατεβάζουν ρολά καθώς οι καταστηματάρχες δεν μπορούν, λόγω της πτώσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος, να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους. Ετσι, καταστήματα που λειτουργούσαν για πάνω από είκοσι και τριάντα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας σήμερα κλείνουν οριστικά ή μεταφέρονται σε περιοχές όπου τα ενοίκια κυμαίνονται σε πιο χαμηλά επίπεδα. Πολλοί από τους καταστηματάρχες φτάνουν στο σημείο να ζητούν από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τους σημαντικές μειώσεις στα ενοίκια για να κρατήσουν όσο μπορούν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές. Οσοι δεν τα βρίσκουν φτάνουν μέχρι τις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ενοίκιο σε ένα κατάστημα 100 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Ερμού ξεκινά από 12.000 ευρώ και φτάνει μέχρι 17.000 ευρώ, ενώ δεν είναι λίγα και τα χρήματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες για τον περίφημο αέρα του καταστήματος.

Πατήστε εδώ για ολόκληρο το πρωτότυπο άρθρο