Λονδίνο: Περισσότερο από το 20% των περίπου 380.000 γνωστών ειδών φυτών σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης, δείχνει η πρώτη εκτίμηση για τη βιοποικιλότητα της χλωρίδας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το 80% της απειλής για το πράσινο του πλανήτη αντιστοιχεί στην ανθρώπινη δραστηριότητα, και συγκεκριμένα στην μετατροπή των ενδιαιτημάτων σε καλλιεργήσιμη γη και βοσκοτόπια, υπολογίζουν οι ερευνητές.
Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από ειδικούς των διάσημων Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Κιους έξω από το Λονδίνο. Τα αποτελέσματα (με την ονομασία Δειγματοληπτικός Δείκτης Κόκκινης Λίστας) καλύπτουν ένα σημαντικό κενό στην εικόνα για την κατάσταση του πλανήτη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άλλοι δείκτες βιοποικιλότητας, όπως η Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, αφορούν κυρίως τα σπονδυλωτά ζώα.
«Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που υποψιαζόμασταν -τα φυτά απειλούνται και η κύρια αιτία είναι η ανθρωπογενής απώλεια ενδιαιτημάτων» δήλωσε ο Στίβεν Χόπερ, διευθυντής των Βοτανικών Κήπων του Κιους. «Δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια παρακολουθώντας τα φυτικά είδη να εξαφανίζονται. Τα φυτά είναι η βάση όλης της ζωής στη Γη προσφέροντας καθαρό αέρα, νερό, τροφή και καύσιμα. Από αυτά εξαρτάται η ζωή όλων των ζώων και των πτηνών, από αυτά εξαρτώμαστε κι εμείς» επισήμανε.
Οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι τα φυτά απειλούνται περίπου όσο τα θηλαστικά της Γης. Απειλούνται επίσης περισσότερο από τα πτηνά αλλά λιγότερο από τα αμφίβια και τα κοράλλια, αναφέρει το πρακτορείο AFP.