e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σομαλία: Δεν επαρκεί η ιατρική βοήθεια για τους τραυματίες των συγκρούσεων

Οι έντονες συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 23 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, έχουν γεμίσει με σοβαρά τραυματίες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, το νοσοκομείο που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). Τις τελευταίες μέρες 81 άτομα έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο  Ντέινιλ στα περίχωρα του Μογκαντίσου τα περισσότερα από τα οποία υποφέρουν από τραύματα εκρήξεων. Τέσσερις ασθενείς έχουν πεθάνει.
Η ομάδα των ΓΧΣ διαμόρφωσε μια επιπλέον σκηνή στο νοσοκομείο για να περιθάλψει τους νέους ασθενείς που καταφθάνουν. Έχουν διαμορφωθεί τρεις ακόμα σκηνές για να εξυπηρετηθούν όσοι ασθενείς καταφθάνουν στο νοσοκομείο των 59 κλινών, που δέχτηκε μόνο μέσα σε μια μέρα την προηγούμενη εβδομάδα 45τραυματίες πολέμου. Αυτή τη στιγμή περιθάλπονται εκεί 161 άτομα.
«Οι κάτοικοι του Μογκαντίσου είναι τα βασικά θύματα ενός συνεχούς, φαύλου πολέμου, που το  ιατρικό προσωπικό μας αγωνίζεται να βοηθήσει», είπε ο επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ Τιερί Γκοφώ. «Αυτός ο πρόσφατος κύκλος βίας, που εντείνεται τον τελευταίο μήνα, δοκιμάζει και τις δικές μας ικανότητες να ανταποκριθούμε στις τεράστιες επείγουσες ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού».
Από τις 23 Σεπτεμβρίου, η ομάδα των ΓΧΣ έχει περιθάλψει 500 τραυματίες συγκρούσεων, 370 από τους οποίους υποφέρουν από τραύματα που έχουν προκληθεί από έκρηξη και 130 από τραύματα πυροβολισμών. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 200 χειρουργικές επεμβάσεις, παρότι η πρωτεύουσα έχει ξεμείνει από ιατρικές προμήθειες και οι ΓΧΣ έχουμε ξεκινήσει άμεση ανατροφοδότηση του νοσοκομείου Ντέινιλ με αποχετευτικούς σωλήνες, σεντόνια και στρώματα.
«Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά παραπέμπονται στο νοσοκομείο με φρικτά τραύματα από εκρήξεις,»«Δυστυχώς, οι συγκρούσεις στο Μογκαντίσου δεν είναι κάτι νέο, αλλά η επίδραση που έχει στον άμαχο πληθυσμό δεν πρέπει να ξεχαστεί». αναφέρει ο Γκοφώ.
Οι ΓΧΣ διατηρούν προγράμματα σε οκτώ περιοχές της νοτιοκεντρικής Σομαλίας. Πάνω από 1.3000 άτομα ντόπιο προσωπικό που υποστηρίζεται από περισσότερους από 100 διεθνείς εθελοντές που έχουν έδρα το Ναϊρόμπι στην Κένυα προσφέρουν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, θεραπεία κατά της φυματίωσης και του υποσιτισμού, χειρουργική υποστήριξη και είδη πρώτης ανάγκης σε εκτοπισμένους. Οι ΓΧΣ δε δεχόμαστε κυβερνητική χρηματοδότηση για τα προγράμματά μας στη Σομαλία, καθώς στηριζόμαστε μόνο σε δωρεές ιδιωτών απ’ όλο τον κόσμο.