e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

4 χρόνια περιμένουν οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο για την κατάλληλη θεραπεία

Της Αλεξίας Σβώλου

Τεράστιο αποδεικνύεται το βάρος του χρόνιου πόνου όχι μόνο για  τους ασθενείς οι οποίοι ταλαιπωρούνται από αυτόν επί σειρά ετών χωρίς να βρίσκουν ανακούφιση  αλλά και για τις κρατικές δαπάνες υγείας.
Όπως φανερώνει έρευνα του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ κοστίζει ετησίως ο χρόνιος πόνος στην Ευρώπη με το 90% της δαπάνης να αντιστοιχεί σε έμμεσα έξοδα που οφείλονται στην κατακόρυφη πτώση της παραγωγικότητας και στην μειωμένη κινητικότητα των πασχόντων.   
«Το κόστος του χρόνιου πόνου υπολογίζεται στα 3,6 δις ευρώ, ποσό που είναι αντίστοιχο του κόστους του καπνίσματος το οποίο για την χώρα μας είναι υπέρογκο δεδομένου ότι οι μισοί Έλληνες καπνίζουν» επισημαίνει ο κ. Κώστας Αθανασάκης ερευνητής του τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και  βασικός ερευνητής στην μελέτη για την κοστολόγηση  του χρόνιου πόνου στο Σύστημα Υγείας.
Τέσσερα χρόνια περιμένουν οι ασθενείς με χρόνιο πόνο να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία
«Οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνιο πόνο (σσ. ‘χρόνιος’ ορίζεται ο πόνος διάρκειας άνω των 3 μηνών) περιμένουν δύο χρόνια μέχρι να διαγνωστούν και ένα με δύο πρόσθετα χρόνια  μέχρι να βρεθεί κατάλληλη θεραπεία, που θα τους χαρίσει ανακούφιση» υπογραμμίζει η κα. Αθηνά Βαδαλούκα, αν. καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας καρκινοπαθών και μη Ασθενών καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος. Από χρόνιο πόνο εκτιμάται ότι υποφέρει ένας στους πέντε Έλληνες, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επιδημιολογικά στοιχεία.  Τα 45 Ιατρεία πόνου που λειτουργούν στην Ελλάδα δεν αποδεικνύονται επαρκή (στα μεγάλα νοσοκομεία τέτοια ιατρεία πόνου λειτουργούν στο Αρεταίειο, το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο Αθηνών  και Θεσσαλονίκης, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας), ενώ οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δηλώνουν σε ποσοστό άνω του 80% πως επιθυμούν να ενημερωθούν καλύτερα για τον χρόνιο πόνο ώστε να μπορούν να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα.
Μεγάλος ο αντίκτυπος του  χρόνιου πόνου στην εργασία και την οικογένεια των πασχόντων 
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη επτά στους δέκα Έλληνες ασθενείς με χρόνιο πόνο δηλώνουν ότι η κατάστασή τους επιδρά δυσμενώς στην εργασία τους, ενώ ο ένας στους τέσσερις φοβάται ότι θα απολυθεί. Ο χρόνιος πόνος για παράδειγμα της οσφυαλγίας αποτελεί 2η συχνότερη αιτία απουσίας από την εργασία, ενώ 20% των ασθενών με χρόνιο πόνο ανεξαρτήτου αιτίας αναγκάζονται να πάψουν να εργάζονται, 61% εργάζονται λιγότερο και ένας στους πέντε απολύεται.
Επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την χορήγηση των οπιοειδών αναλγητικών στον χρόνιο πόνο
Η κα. Βαδαλούκα τονίζει επίσης τη σημασία της αναθεώρησης της νομοθεσίας για τη χορήγηση των οπιοειδών αναλγητικών και συγκεκριμένα την αύξηση των ορίων ημερήσιας λήψης και κυρίως της κατάργηση της 5νθήμερης διάρκειας συνταγής που υποχρεώνει τους ασθενείς και την οικογενειά τους σε ταλαιπωρία προκειμένου να ανανεωθεί.
Η Ευρωπαϊκη πρόταση Pain Proposal για την καλύτερη διαχείριση  του χρόνιου πόνου, με την υποστήριξη της Pfizer
Στο πλαίσιο της αναζήτησης της καλύτερης διαχείρισης του χρόνιου πόνου,  ξεκινήσε ευρωπαϊκή καμπάνια με τίτλο Pain Proposal για  την ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και των επαγγελματιών της υγείας.  Στην  Ελλάδα υπάρχει διαθέσιμη και η ιστοσελίδα www.ponasrotas.gr, με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας  Pfizer για την ενημέρωση των ασθενών στα θέματα που τους ταλανίζουν.

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο