e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Το Νόμπελ Ειρήνης προκαλεί «πόλεμο»

Μεγάλη κρίση στις σχέσεις Κίνας – Νορβηγίας προκάλεσε η ανακοίνωση της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον αντιφρονούντα Κινέζο Λιου Σιαομπό. Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα μόλις ανακοινώθηκε σε ποιον δίνεται το φετινό Νόμπελ, όπως άλλωστε είχε διαμηνύσει ότι θα κάνει.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η βράβευση του Λιου Σιαομπό «αντιβαίνει πλήρως στις αρχές» του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και ανακοίνωσε ότι θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην ΚίναΝορβηγία. Παράλληλα, άλλοι κινέζοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «αισχρότητα» της νορβηγικής επιτροπής. και τη

Αντίδραση από τη Νορβηγία δεν έχει υπάρξει, ωστόσο διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν το Πεκίνο να φτάσει στα άκρα την κατάσταση και να ζητήσει ανάκληση του πρεσβευτή του από το Όσλο ή ακόμα και διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Τα νορβηγικά ΜΜΕ μετέδωσαν πάντως ότι  η κινεζική αστυνομία εμπόδισε τη σύζυγο του φυλακισμένου αντιφρονούντα να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ επίσης υποστήριξαν ότι οι κινεζικές αρχές διέκοψαν τη μετάδοση του αμερικανικού CNN στην Κίνα επειδή είχε ως κύριο θέμα την απονομή του φετινού Νόμπελ.

Στην διαμάχη Νορβηγίας – Κίνας ενεπλάκησαν όμως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία που ζήτησαν την απελευθέρωση του Λιού Σιαομπό. Εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εύχεται να απελευθερωθεί σύντομα  προκειμένου να μπορέσει να παραλάβει προσωπικά το βραβείο του», ενώ ο γάλλος υπεξ υπενθύμισε ότι η χώρα του, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους από την στιγμή της σύλληψής του Λιου Σιαομπό και έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο