e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Αντικειμενικές αξίες αποκτούν 5.000 οικισμοί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Περισσότεροι από 5.000 οικισμοί σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Κυκλάδες αλλά και 20 νομοί της χώρας αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενική αξία!
Οι νέες τιμές θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και αναμένεται να εκτινάξουν στα ύψη ακόμη τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων προκαλώντας ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το Δημόσιο ευελπιστεί να εισπράξει περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία εκ των οποίων τα 270 εκατ. ευρώ το 2011. Πέραν αυτών οι αρμόδιες επιτροπές έχουν ξεκινήσει την προεργασία για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και για τα εντός σχεδίου ακίνητα με την καταγραφή των εμπορικών τιμών έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν έτοιμους του χάρτες με τις νέες τιμές ζώνης σε όλους τους νομούς της χώρας. Προτεραιότητα δίνεται στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβιβάσεων.
Σημειώνεται ότι κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών προκαλεί ένα πραγματικό ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Ειδικότερα, η προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες θα επιβαρύνει μεταξύ άλλων:
- Τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ.
- Τους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα κάνουν ακριβότερη και την πρώτη κατοικία που σήμερα είναι αφορολόγητη έως του ποσού των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 9%.
- Τα συμβόλαια και οι μετεγγραφές. Αυξάνονται και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.
- Τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
- Τα τεκμήρια για κατοικίες. Με βάση τις νέες αυξημένες τιμές ζώνης θα προσδιοριστούν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα, εξοχική).
- Φόρος από ενοίκια και ΤΑΠ. Ανοδικά θα κινηθούν, άλλωστε, ο φόρος εισοδήματος επί των ενοικίων που δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%-3% επί των μισθωμάτων, το τέλος ακίνητης περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ.