e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Έκτακτη ενίσχυση για 500.000 συνταξιούχους

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε αποψινή του ομιλία στο Περιστέρι σε εκδήλωση όπου παρευρίσκονταν μέλη της κυβέρνησης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός και ο υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου, Κώστας Λαλένης.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ενίσχυση αυτή αποτελεί έναν «ελάχιστο φόρο τιμής» στους χαμηλοσυνταξιούχους που σήκωσαν μεγάλο βάρος, πρόσθεσε ότι αυτή η ενίσχυση είναι «αυτό που μπορούμε σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα εξαγγελθεί και η απόφαση για ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων.
Σε ότι αφορά την ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ύψος και οι προϋποθέσεις χορήγησής της θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς.

«Αυτά τα μέτρα μας τα επιβάλλει μόνο η συνείδησή μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, συνδέοντας τις αποφάσεις αυτές με τα «πρώτα θετικά βήματα που έχουν γίνει [στην πορεία της οικονομίας]» και καλώντας σε «ακόμα μεγαλύτερα βήματα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα έγιναν από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και είπε ότι παρά το ότι «βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, σταθήκαμε όρθιοι χάρις στην προσπάθεια όλων».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «βιώσαμε την απαξίωση της χώρας μας, και δεν θα γυρίσουμε πίσω, καθώς αντιστρέψαμε το αρνητικό κλίμα και κερδίσαμε την πρώτη μάχη, όταν όλοι μιλούσαν για κατάρρευση των τραπεζών και επιστροφή στην δραχμή».
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις μάχες που δίνει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, ενάντια σε ένα άδικο διεθνές οικονομικό σύστημα, ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους, υπέρ της διαφάνειας και της εποπτείας των διεθνών αγορών, υπέρ της επιβολής του Φόρου Τόμπιν επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
«Τα ξένα δημοσιεύματα που αναγνωρίζουν την προσπάθειά μας είναι η απάντηση σε όσους λένε ότι διασύραμε τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός καλώντας τον κ. Κ. Καραμανλή να «εξηγήσει πως φθάσαμε ως εδώ».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ασπίδα τον μηχανισμό στήριξης λέγοντας πως αυτή την ασπίδα την «σηκώνουν οι εταίροι μας στην ΕΕ και εμείς» και τονίζοντας πως «στόχος μας είναι να την σηκώνουμε μόνοι μας και να φύγουμε από την επιτήρηση».
«Η ασπίδα αυτή δεν πρέπει να πέσει πρόωρα κάτω και αυτό σημαίνει ότι είναι ώρα των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια καθόρισε το περιεχόμενο του «νέου πατριωτισμού» αναφέροντας πως αυτός σημαίνει συμμετοχή όλων ανάλογα με τις δυνατότητές τους, πάταξη της ατιμωρησίας, βοήθεια στον αδύναμο, καλλιέργεια όλων των δυνάμεών μας και πορεία προς μια άλλη ανάπτυξη.
Τασσόμενος υπέρ μιας κοινωνίας δίκαιης και με συνοχή, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ταυτόχρονα η χώρα πρέπει να είναι συνεπής στις διεθνείς της υποχρεώσεις καθώς «η ασπίδα μπορεί να πέσει από την άλλη μεριά», τονίζοντας ότι «οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν, αλλά μέχρις εκεί».
Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων και καμία επιβάρυνση των φορολογικών συντελεστών.
«Η συνέπειά μας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους κάνουν παιχνίδια με τη φωτιά τώρα με τις εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «κάνουμε την μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος».
Αναφερόμενος στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σε αυτές οι πολίτες θα αποφασίσουν ξεκάθαρα που θα πάει η χώρα, προσθέτοντας ότι συγκρούεται η αντίληψη που αρέσκεται στην στασιμότητα και την καπηλεία των προβλημάτων και η οποία τελικά οδηγεί στο «πισωγύρισμα» και η αντίληψη που θέλει να συγκρουστεί με τα προβλήματα.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της ΝΔ κάνοντας λόγο για «λιποτάκτες που εγκατέλειψαν τη χώρα», ανέφερε ότι αυτό που αποκαλεί η ΝΔ «κυβερνητική πολιτική» είναι «πατριωτική πολιτική» και πρόσθεσε ότι κάθε υπεύθυνη πολιτική παράταξη θα έβαζε το πατριωτικό καθήκον πάνω από το κομματικό της συμφέρον.
Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την ΝΔ ότι «ποντάρει στην αποτυχία της κυβέρνησης για μικροκομματικούς λόγους», ότι κορόιδεψε τον λαό και την ΕΕ καθώς «η Eurostat βρίσκει γαλάζιους σκελετούς στην ντουλάπα του ελλείμματος» και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το Μνημόνιο αν είχαν απαλλάξει [η ΝΔ] την χώρα από την παρουσία της ως κυβέρνηση, αν είχαν γίνει εκλογές νωρίτερα θα είχαμε αποφύγει το Μνημόνιο».
Ο πρωθυπουργός σε όσα καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για αναφορές στην διαφθορά, απευθυνόμενος ρητορικά στον κ. Σαμαρά είπε «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι», «ρωτώντας» ταυτόχρονα «η ΝΔ θέλει να το αποκρύψουμε;».
«Εμείς θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους» είπε ο κ. Παπανδρέου, ρωτώντας, πάντα ρητορικά, την ΝΔ «που είχε κρυμμένη την συνταγή για την μείωση του ελλείμματος σε ένα χρόνο» και επικρίνοντάς την ότι «θέλει να κυβερνά την χώρα με κόλπα».
Με αφορμή τις αναφορές της ΝΔ για το έλλειμμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να κοροϊδεύει τους πολίτες και να υποτιμά την νοημοσύνη τους, προσθέτοντας ότι «εμείς αγωνιζόμαστε για να επανακάμψει η χώρα, ώστε το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 να ξεκινήσει η ανάπτυξη».
Η ψήφος των πολιτών πρέπει να δώσει δύναμη στην «δύναμη της ανατροπής των κατεστημένων νοοτροπιών και αντιλήψεων» είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας σε υπερψήφιση όσων πιστεύουν στον «Καλλικράτη» και όσων έχουν σχέδια για τις περιοχές τους και όχι «εύκολους εντυπωσιασμούς».
Ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο του Γιάννη Σγουρού στην υπερνομαρχία Αθηνών, τόνισε ότι απαιτείται η εκπόνηση ενός άλλου αναπτυξιακού σχεδιασμού για την Αττική και εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 η κυβέρνηση θα δουλέψει μαζί με τον Γιάννη Σγουρό -ως περιφερειάρχη- για μια νέα Αττική.