e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Μπάσκετ: Η πρεμιέρα θυμίζει... φαρσοκωμωδία!

Πείτε το μπάχαλο, πείτε το θέατρο του παραλόγου, πείτε όπως θέλετε. Το θέμα είναι ότι η φαρσοκωμωδία με το ελληνικό μπάσκετ συνεχίζεται... Και η ετεροχρονισμένη πρεμιέρα (;) που έχει οριστεί για το Σαββατοκύριακο, αναμένεται με ενδιαφέρον, κυρίως λόγω των σκηνών... απείρου κάλλους που αναμένεται να εκτυλιχθούν...
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους...
Ενώ οι 14 ΚΑΕ της Α1 έχουν ενημερώσει από την Πέμπτη τον ΕΣΑΚΕ ότι προτίθενται να κατέβουν να αγωνιστούν, με  ανακοίνωσή του το απόγευμα της Παρασκευής ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών γνωστοποίησε ότι οι παίκτες οκτώ ομάδων έχουν ήδη αποφασίσει την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων...
Η ανακοίνωση του ΠΣΑΚ αναφέρει: «Μετά από επικοινωνία η οποία έγινε στις 3.50μ.μ. οι αθλητές των ομάδων: Πανιώνιου, Αμαρουσίου, Ηρακλή, ΠΑΟΚ, Άρη, Κολοσσού, ΑΕΚ, Καβάλας και με την αναμονή της απάντησης της ομάδας του Ηλυσιακού που έχει προπόνηση προκύπτει η ακόλουθη ομόφωνη δήλωση: «Εμείς οι παίκτες των παραπάνω ομάδων στηρίζουμε την απεργία η οποία έχει εξαγγελθεί και θα συμμετέχουμε κανονικά σε αυτήν. Με τις ομάδες που δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία αναμένουμε την απάντηση τους».
Πιέσεις...

Όπως καθίσταται ευλόγως αντιληπτό, οι πιέσεις που ασκούνται άμεσα ή έμμεσα προς τους αθλητές από τις διοικήσεις -ιδιαίτερα από τις λίγες εξ αυτών που είναι τυπικές στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους παίκτες(σε αυτές ανήκουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός)- είναι... ασφυκτικές!


Παράλληλα, εφόσον άλλες ομάδες κατέβουν πλήρεις στους αγώνες κι άλλες με απουσίες, θα τεθεί ζήτημα για ανταγωνισμό με άνισους όρους. Ήδη οι παίκτες της ΑΕΚ, που αρχικά είχαν ανακοινώσει πως θα λάβουν μέρος στην απεργία, αναθεωρούν τη στάση τους και είναι έτοιμοι να κατέβουν στο γήπεδο από τη στιγμή που ο αντίπαλός τους, Ίκαρος Καλλιθέας, ξεκαθάρισε ότι θα αγωνιστεί κανονικά. Και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες μεταστροφές από αθλητές ομάδων που συμφωνούν μεν με την απεργία, αλλά δεν θέλουν να πλήξουν τα αγωνιστικά συμφέροντα των ομάδων τους. 


Σε άλλα παιχνίδια υπάρχει σύμπνοια, όπως στην αναμέτρηση της Καβάλας με τον Ηλυσιακό, οι αθλητές των οποίων αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία και όπως αναφέρουν πληροφορίες σκοπεύουν να εμφανιστούν στο παρκέ αγκαλιασμένοι στέλνοντας μήνυμα προς την Πολιτεία και τα θεσμικά όργανα. Η αποστολή του ΠΑΟΚ αναχώρησε για την Αθήνα, αλλά στο ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ υπάρχει απόφαση οι Έλληνες παίκτες να εμφανιστούν με πολιτικά, όπως και οι παίκτες του Άρη κόντρα στον Ολυμπιακό στο «Αλεξάνδρειο». 


Ο ΕΣΑΚΕ δεν δείχνει διάθεση, τουλάχιστον για την ώρα, να αναβάλει ξανά την αγωνιστική, αφού δεν υπάρχουν κενές ημερομηνίες για να διεξαχθούν οι αγώνες. Όσες ομάδες απεργήσουν, μπορούν να εκπροσωπηθούν στο παρκέ μόνο από ξένους και αθλητές του εφηβικού.


Όσο για το το προβλέπει ο κανοσνισμός, οι ομάδες που δεν θα κατεβούν κινδυνεύουν με μηδενισμό και αφαίρεση ακόμα και 6 βαθμών. Η ΚΕΔ έχει δώσει ξεκάθαρη οδηγία στους διαιτητές ότι θα συνταχθεί Φύλλο Αγώνα και ανάλογα με το τι θα έχει γραφτεί, θα επιβληθούν και ανάλογες ποινές. Δηλαδή όλα θα εξαρτώνται από τον Αθλητικό Δικαστή.


Στην περίπτωση που και οι δύο ομάδες προσέλθουν και μπουν μέσα στο γήπεδο ομάδες περιφρούρησης, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να τους βγάλει εκτός. Άλλωστε, υπάρχει αίτημα να δώσουν το παρών στα 7 γήπεδα της Α1 εισαγγελείς, που θα φροντίσουν για την τήρηση της τάξης. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε υπαίτια για τη μη διεξαγωγή είναι η γηπεδούχος ομάδα...
Το πρόγραμμα της πρεμιέρας έχει ως εξής: