e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Αϊτή-Σεν Μάρκ: Διαδήλωση έξω από κέντρο θεραπείας χολέρας δυσχεραίνει τις προσπάθειες των ΓΧΣ

"Η χολέρα είναι μία ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί. Τα κέντρα θεραπείας είναι πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση της επιδημίας και δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία", σημειώνουν οι  ΓΧΣ.
«Μια διαδήλωση που έγινε έξω από το κέντρο θεραπείας χολέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στην πόλη Σεν Μαρκ της Αϊτής, την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου προκάλεσε προβλήματα στις προσπάθειες της οργάνωσης να προλάβει την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας και να περιθάλψει ασθενείς που υποφέρουν από την ασθένεια», αναφέρουν οι ΓΧΣ σε ανακοίνωσή τους σήμερα.
Η κατασκευή ενός νέου κέντρου θεραπείας χολέρας χωρητικότητας 400 κλινών είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, όταν μία ομάδα κατοίκων διαδήλωσε αντιδρώντας βίαια στη λειτουργία του κέντρου καίγοντας αρκετές σκηνές μέσα στο χώρο. Στο νέο αυτό κέντρο επρόκειτο να μεταφερθούν ασθενείς που νοσηλεύονταν κάτω από όχι ιδιαίτερα ιδανικές συνθήκες στο νοσοκομείο Σεν Νικολά. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης δεν υπήρξε κανένας τραυματίας.
«Εξαιτίας της βίαιης αυτής της διαδήλωσης, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην επιδημία χολέρας στην περιοχή Αρτιμπονί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες»,  δηλώνει ο Φρανσίσκο Οτέρο, Επικεφαλής των ομάδων επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ στο Σεν Μαρκ. «Αυτό το κέντρο ήταν σημαντικό για την αποσυμφόρηση του μεγάλου αριθμού ασθενών στο νοσοκομείο του Σεν Νικολά και τη διασφάλιση της παροχής άμεσης θεραπείας σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση».
Το να βρίσκεται ένα κέντρο θεραπείας χολέρας κοντά σε μία κοινότητα δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αντιθέτως, όταν ένα τέτοιο κέντρο λειτουργεί σε μία περιοχή που έχει πληγεί από τη χολέρα επιτρέπει την άμεση παροχή θεραπείας διασφαλίζοντας την γρήγορη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και συμβάλλοντας στον έλεγχο της περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας. Η γρήγορη εκδήλωση των συμπτωμάτων διάρροιας και εμετού που προκαλεί η χολέρα μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του ασθενή, αν δεν αντιμετωπιστεί ιατρικά μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες.
«Η χολέρα είναι μία ιάσιμη ασθένεια και εμείς είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας για την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας», τόνισε ο Οτέρο. «Ευελπιστούμε να συνεργαστούμε με τις τοπικές αρχές και τους επικεφαλείς των κοινοτήτων προκειμένου να βρεθεί μία λύση που θα διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισής μας στην επιδημία αυτή. Οι ΓΧΣ εξακολουθούμε να δεσμευόμαστε για τη δημιουργία κέντρων θεραπείας χολέρας προκειμένου να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία και να ελέγξουμε την εξάπλωση της επιδημίας».
Το Υπουργείο Υγείας της Αϊτής πρότεινε την απομάκρυνση του κέντρου θεραπείας χολέρας, το οποίο στηνόταν σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο κοντά στο νοσοκομείο, προκειμένου να καθησυχάσει την κοινότητα και να δώσει την ευκαιρία να γίνει κατανοητό από τους κατοίκους ότι το κέντρο θεραπείας δεν αποτελεί κίνδυνο για αυτούς. Οι Αϊτινές αρχές δήλωσαν ότι θα προτείνουν έναν άλλο χώρο για την εγκατάσταση και λειτουργία του θεραπευτικού κέντρου, ενώ νωρίτερα είχαν δώσει την άδειά τους για να στηθεί το κέντρο στο γήπεδο ποδοσφαίρου.
Από τότε που ξέσπασε η επιδημία χολέρας στο Σεν Μαρκ, οι ομάδες των ΓΧΣ εργάζονται στο νοσοκομείο Σεν Νικολά του Υπουργείου Υγείας, το οποίο γρήγορα γέμισε από ασθενείς. Η απομόνωση των ασθενών με συμπτώματα χολέρας με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης της ασθένειας και στους άλλους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αποδείχτηκε μία τεράστια πρόκληση. Ένα νέο κέντρο θεραπείας χολέρας θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την κατάσταση στο νοσοκομείο, επιτρέποντας την κανονική του λειτουργία. Επίσης, θα συνέβαλε στον καλύτερο υγειονομικό έλεγχο που είναι εξαιρετικά σημαντικός για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Οι ΓΧΣ έχουμε μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία αντίστοιχων κέντρων μέσα από προγράμματα επείγουσας παρέμβασης και αντιμετώπισης της χολέρας σε πολλές χώρες.
Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με χολέρα συνεχίζει να καταφθάνει στο νοσοκομείο Σεν Νικολά που υποστηρίζουν οι ΓΧΣ. Εκεί οι ομάδες μας έχουν περιθάλψει από περίπου 450 ασθενείς την ημέρα( Κυριακή και Δευτέρα) χορηγώντας τους θεραπεία είτε με άλατα ενυδάτωσης από το στόμα είτε ενδοφλέβια.
Μέχρι στιγμής οι ΓΧΣ μπορούμε να περιθάλψουμε περιστατικά χολέρας σε οκτώ κέντρα υγείας στην περιοχή Αρτιμπονί, στο Πορτ-ο-Πρενς καθώς και στις γύρω περιοχές.
Αυτή τη χρονιά, οι ομάδες των ΓΧΣ αντιμετωπίσαμε επιδημίες χολέρας στο Καμερούν, το Τσαντ, το Νίγηρα, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, την Πάπουα Νέα Γουινέα και τη Ζάμπια - ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ