e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Κολπική μαρμαρυγή: Η αντιμετώπιση μιας σύγχρονης επιδημίας

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την συχνότερη αρρυθμία στον ενήλικα. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες αιτίες νοσηλείας ασθενών στον δυτικό κόσμο. Υπολογίζεται ότι σε άτομα άνω των 70 ετών συναντάται σε ποσοστό 10% στον γενικό πληθυσμό.  Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει έναν τεράστιο αριθμό ασθενών στη χώρα μας που υποφέρουν από την αρρυθμία αυτή.

Σύμφωνα με στοιχεία από την μεγάλη Αμερικανική μελέτη Framingham Study, η εγκατάσταση χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής συνοδεύεται από μια εντυπωσιακή αύξηση του κινδύνου θνητότητας των ασθενών, της τάξης του 50-90%. Η αρρυθμία αυτή θέτει τον ασθενή σε 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικής άνοιας. Δεν είναι τυχαίο ότι 2.4% του συνολικού προϋπολογισμού του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας αναλώνεται στην αντιμετώπιση ασθενών με κολπική μαρμαρυγή.

Δεδομένου ότι η αρρυθμία αυτή αποτελεί έναν σοβαρό προδιαθεσικό παράγοντα για την δημιουργία θρομβοεμβολικών εμβολικών εγκεφαλικών επεισοδίων, οι ασθενείς πρέπει να τίθενται σε χρόνια χορήγηση αντιπηκτικών. Αυτή εκτός των κινδύνων αιμορραγίας, μειώνει κατά 60% την πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων αλλά δεν την εκμηδενίζει. Είναι προφανές ότι η εκρίζωση της αρρυθμίας είναι σημαντική για την καρδιολογική κοινότητα και τους ασθενείς μας. Δυστυχώς όμως οι διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη της αρρυθμίας και συνοδεύονται από πολλές επιπλοκές.

Μέχρι τώρα η εκρίζωση της με επεμβατικές μεθόδους (ablation) είχε περιορισμένη επιτυχία εν αντιθέσει με άλλες αρρυθμίες οι οποίες μπορούν πλέον να θεραπευθούν οριστικά με ablation, δηλαδή καυτηριασμό των αρρυθμιογόνων εστιών. Μια από τις διεθνώς προσπάθειες για ablation κολπικής μαρμαρυγής στην Ευρώπη ανακοινώθηκε από εμάς το 1996 στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Έκτοτε η ομάδα μας ευρίσκεται διεθνώς στην πρωτοπορία για την ανάπτυξη και κλινική εφαρμογή νέων επεμβατικών μεθόδων ριζικής θεραπείας της αρρυθμίας αυτής. Με τις σύγχρονες μεθόδους, ηλεκτρόδια τοποθετούνται μέσω της μηριαίας φλέβας στον αριστερό κόλπο και καυτηριάζονται αρρυθμιογόνες εστίες στο τοίχωμα του κόλπου και την είσοδο των πνευμονικών φλεβών. Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί 2-4 ώρες. Απαιτείται μόνο μια ημέρα νοσηλείας αλλά πρόκειται για επέμβαση αρκετά περίπλοκη που απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία.

Οι μέθοδοι και τεχνικές συνεχώς βελτιώνονται και μέχρι σήμερα στην Ευρωκλινική έχουμε πραγματοποιήσει άνω των 300 περιστατικών. Τα ποσοστά επιτυχίας υπερβαίνουν το 75% για την  εξάλειψη της αρρυθμίας ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές επιπλοκές. Τα κλινικά μας αποτελέσματα έχουν παρουσιασθεί σε μεγάλα καρδιολογικά συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά  Η κλινική μας αποτελεί πλέον κέντρο αναφοράς ασθενών ακόμη και από το εξωτερικό. Αυτή την εποχή ευρίσκεται σε κλινική εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα βελτίωσης των επεμβατικών μεθόδων για την εξάλειψη της αρρυθμίας σε συνεργασία της ομάδας μας με το Massachusetts General Hospital του Πανεπιστήμιου Harvard.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μια από τις σύγχρονες επιδημίες του δυτικού κόσμου και οι προσπάθειες για την θεραπεία και εξάλειψη της είναι εντατικές και παρουσιάζουν εντονότατο κλινικό και επιστημονικό ενδιαφέρον,
Συγγραφέας: 
Δ. Κατρίτσης MD, PhD, FRCP καρδιολόγος
Διευθυντής Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινική Αθηνών
Επίτιμος Διευθυντής Καρδιολογίας, St Thomas’ Hospital, London, UK