e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Στα ύψη τα στεγαστικά

Φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζει η εκτόξευση των επιτοκίων Euribor, καθώς όσοι έχουν πάρει στεγαστικά, αλλά και επιχειρηματικά δάνεια, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Πως θα διαμορφώνονται οι μηνιαίες δόσεις με τα νέα δεδομένα


Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στους δανειολήπτες η εκτόξευση του euribor και του ελβετικού φράγκου, με τις δόσεις των στεγαστικών και των επιχειρηματικών δανείων να χτυπάνε κόκκινο. 
Με το euribor τριμήνου να φτάνει στο 1,025%, το επιτόκιο αγγίζει το 4% βάζοντας φωτιά στη τσέπη των καταναλωτών που δέχονται απανωτά χτυπήματα από τη κρίση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος", τη στιγμή που ένα στεγαστικό δάνειο 250.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής τα 30 χρόνια είχε μηνιαία δόση 1.137,5 ευρώ, όταν το euribor βρισκόταν στο 0,65% και το τελικό επιτόκιο στο 3,6%, με τα σημερινά δεδομένα όπου το  euribor αγγίζει τα 1,025% και το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4% η μηνιαία δόση φτάνει τα 1.192,5 ευρώ, μια αύξηση της τάξεως των  55 ευρώ και 660 ευρώ κατ’ έτος.
Παράλληλα, όσοι έχουν λάβει στεγαστικό σε ελβετικό φράγκο η αύξηση της δόσης για ποσό 200.000 φράγκων το οποίο θα αποπληρωθεί σε 25 χρόνια, με επιτόκιο 3,5%, φθάνει τα 73 ευρώ σε σύγκριση με τη δόση πριν από ακριβώς ένα χρόνο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, τα επιτόκια euribor μήνα και τριμήνου θα αυξηθούν από 0,25 μέχρι 0,5 της μονάδας μέσα στο 2011.
Όμως αυτή η αύξηση του επιτοκίου έχει ως συνέπεια και την  ισχυροποίηση του νομίσματος. Έτσι, αναμένεται περαιτέρω ενδυνάμωση του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ισοτιμία θα αλλάξει και πάλι συμβουλεύοντας τους δανειολήπτες προτίμησαν το ελβετικό φράγκο να  κινηθούν πολύ προσεκτικά και με ψυχραιμία και εφόσον θέλουν  να μετατρέψουν τα δάνειά τους, να το κάνουν σε χρονική στιγμή που τους ευνοεί, αφού πρόκειται για μακροπρόθεσμα δάνεια.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του euribor οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές προεξοφλούν πως η ΕΚΤ θα σταματήσει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν την παροχή απεριόριστης ρευστότητας στο σύστημα.
Δάνεια για λίγους
Με το σταγονόμετρο δίνονται πλέον τα στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες, αν και όσοι καταφέρουν να πάρουν απολαμβάνουν χαμηλό επιτόκιο και αυτό γιατί  συνολικά εκταμιεύονται λιγότερα από 400 δάνεια τον μήνα, όταν πριν από 2 χρόνια χορηγούσαν 400 δάνεια την ημέρα.
Τη στιγμή που εγκρίνεται μόλις ένα στα δύο στεγαστικά, αρκετοί είναι και οι καταναλωτές που προχωρούν σε αναχρηματοδότηση του δανείου τους μήνα με το μήνα.
Προς το παρόν, τα στεγαστικά που έχουν χτυπήσει κόκκινο φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις στη στεγαστική πίστη, την πλέον αξιόπιστη κατηγορία δανείων προ κρίσης, έχει ξεπεράσει το 9%, σε σύνολο χαρτοφυλακίου 81,24 δισ. ευρώ.
Τέλος, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, εκείνο που θα βοηθήσει την αγορά είναι τα επισκευαστικά δάνεια τόσο λόγω της αναμενόμενης εφαρμογής του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ’ Οίκον",  όσο και εξαιτίας του πιστοποιητικού ενεργειακής κατάστασης των κτιρίων που θα είναι απαραίτητο από τις αρχές του 2011.