e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Δημοπρατήθηκε το έργο ανάπλασης τμήματος παραλίας του Αγίου Κοσμά

Ολοκληρώθηκε, σήμερα, με επιτυχία η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης τμήματος της παραλίας του Αγίου Κοσμά και αναδείχθηκε ο μειοδότης. Το έργο περιλαμβάνει πολύ ήπιες διαμορφώσεις, όπως μονοπάτια πρόσβασης των επισκεπτών στην παραλία, δυνατότητα εξυπηρέτησης ποδηλατών, καθιστικά, φύτευση, υπαίθριο θεατράκι ως χώρο μικρών εκδηλώσεων, καμπίνες εξυπηρέτησης λουομένων και χώρους υγιεινής.
 
Η προς διαμόρφωση περιοχή έχει έκταση 17 στρέμματα και βρίσκεται στο χώρο του πρώην κέντρου Φαντασία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που έρχεται να ολοκληρώσει  μια σειρά δράσεων που άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι, με την κατεδάφιση του αυθαίρετου κτηρίου της πρώην Φαντασίας, τον καθαρισμό του χώρου, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης του κοινού στην παραλιακή περιοχή του Αγίου Κοσμά, σε μήκος τουλάχιστον 2,5 χιλιομέτρων.
 
Ακολούθησε μελέτη ανάπλασης της περιοχής, η οποία εκπονήθηκε με ταχείς ρυθμούς από τη Διεύθυνση Ειδικών Έργων του ΥΠΕΚΑ και γνωστοποιήθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Περιλάμβανε ήπιες παρεμβάσεις που συνάδουν με τον χαρακτήρα του χώρου και την ανάγκη αποκατάστασης του φυσικού τοπίου, καθώς και την πρόβλεψη για την υλοποίηση του πρώτου τμήματος του μεγάλου παραλιακού ποδηλατικού άξονα.
 
«Προχωράμε στη βιώσιμη διαχείριση της παράκτιας ζώνης της Αττικής, με μια πρωτοβουλία που αφορά στην απόδοση ζωτικής σημασίας χώρου στους πολίτες και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ 2014. Σηματοδοτούμε στην πράξη την πρόθεση του Υπουργείου να ανοιχθούν οι παραλιακές ζώνες του Σαρωνικού στον κόσμο» υπογραμμίζει η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.
 
Το έργο προϋπολογισμού 405.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Πράσινου Ταμείου (στο οποίο έχει ενσωματωθεί το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων – ΕΤΕΡΠΣ). Η διαδικασία κατακύρωσης του αποτελέσματος της δημοπρασίας προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς δεκαήμερου και το έργο να εκτελεστεί εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης - ΥΠΕΚΑ