e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Περισσότερα κρούσματα σχολικής βίας στο Δημοτικό παρά στο Λύκειο

Tης  Αλεξίας Σβώλου

Η σχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός-το γνωστό bullying που  αποτελεί δυσάρεστο φαινόμενο των καιρών  εκδηλώνεται περισσότερο στις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου παρά  στο Λύκειο.
Τουλάχιστον ένας στους δέκα μαθητές, σε πολλές περιπτώσεις και  δύο στους δέκα πέφτουν θύματα σχολικής βίας στην χώρα μας και το φαινόμενο μπορεί να ενταθεί   με δεδομένη την καταλυτική επίδραση της ύφεσης στον κοινωνικό ιστό.  Οι επιστήμονες της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις του bullying στην ψυχοσωματική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών –θυμάτων είναι πολύ σοβαρές. Όπως εξηγεί ο αν. καθηγητής παιδοψυχιατρικής κ. Ι. Τσιάντης τα παιδιά θύματα της σχολικής βίας μπορούν να εμφανίσουν έντονο άγχος και συναισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, σχολική άρνηση, σχολική αποτυχία, μαθησιακές δυσκολίες, πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση (επιστροφή σε νηπιακές συμπεριφορές) και κατάθλιψη, ακόμα και να οδηγηθούν σε απόπειρα αυτοκτονίας.
Δυο τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης της ΕΨΥΠΕ για παιδιά-εφήβους και ενήλικους
Παρά την έκταση  του προβλήματος η σχολική βία και το bullying παραμένουν υποτιμημένα στη χώρα μας.  Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της  σχολικής βίας η ΕΨΥΠΕ υλοποιεί  ειδικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού διακρατικού προγράμματος DAPHNE. Για την άμεση ψυχική υποστήριξη των παιδιών που αντιμετωπίζουν  προβλήματα στο σχολείο ή την οικογένεια λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων με το αριθμό 116111. Αντίστοιχα για γονείς εκπαιδευτικούς και ενηλίκους που χρειάζονται ενημέρωση ή υποστήριξη για θέματα τα οποία αφορούν παιδιά και έφηβους λειτουργεί η  ξεχωριστή τηλεφωνική γραμμή-σύνδεσμος με το αριθμό 8018011177.