e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Έκρηξη ηφαιστείου και τσουνάμι σκόρπισαν το θάνατο στην Ινδονησία

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 40, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι στην Ινδονησία, σύμφωνα με νέο απολογισμό τον οποίο δημοσιοποίησαν σήμερα το πρωί οι αρχές στην ασιατική χώρα. 

Το ηφαίστειο Μεράπι, το οποίο είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια παγκοσμίως, εξερράγη στην Ιάβα, εκτοξεύοντας σύννεφα καυτής στάχτης και συντρίμμια σε ύψος 1.500 μέτρων. 

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Antara μετέδωσε ότι η ηφαιστειακή στάχτη έφτασε ως μια περιοχή που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα μακριά από τον κρατήρα του Όρους Μεράπι.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις 40.000 άνθρωποι ζουν σε περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το Μεράπι, σε ύψος 2.968 μ., είχε εκραγεί προηγουμένως το 2006, στοιχίζοντας 2 ανθρώπινες ζωές, και το 1994, κοστίζοντας 66 θανάτους. Η πιο πολύνεκρη έκρηξή του είχε σημειωθεί το 1930, με 1.370 θύματα.

Την ίδια στιγμή, τους 154 έφτασε ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από το τσουνάμι, ύψους τριών μέτρων που έπληξε την νησιωτική χώρα μετά το σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε δυτικά της Σουμάτρα. Στο μεταξύ περισσότεροι από 400 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται, όπως δήλωσε σήμερα επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στη Δυτική Σουμάτρα - ΑΠΕ – ΜΠΕ