e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Koμισιόν: Εξετάζετι τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για e-books

Η μη επιβάρυνση των ηλεκτρονικών βιβλίων, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με τον κανονικό (υψηλό) συντελεστή ΦΠΑ, αλλά με το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ που προβλέπεται για τα βιβλία σε φυσική μορφή, εξετάζεται να περιληφθεί στην πράσινη βίβλο που σκοπεύει να εκδώσει η Επιτροπή με αντικείμενο μια «νέα στρατηγική για τον ΦΠΑ».
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, κ Άλγκιρντα Σεμέτα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, καθηγητή Ι. Τσουκαλά, για τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ που επιβάλλονται στα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books).

Με την ερώτησή του ο κ. Τσουκαλάς ζήτησε ουσιαστικά την ενεργοποίηση των διατάξεων που προβλέπουν χαμηλό ΦΠΑ για τα βιβλία.

Σύμφωνα με τον κ Τσουκαλά τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) αποτελούν μια αγορά που βρίσκεται σε άνθηση, τόσο διεθνώς όσο και στην ΕΕ, καθώς όλο και περισσότεροι εκδότες εκδίδουν παλαιούς και νέους τίτλους σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ νέες ηλεκτρονικές συσκευές για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά.

Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά βιβλία επιβαρύνονται, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με τον κανονικό (υψηλό) συντελεστή ΦΠΑ, έναντι του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ που προβλέπεται για τα βιβλία σε φυσική μορφή, γεγονός που θέτει εμπόδια στην περαιτέρω διάδοσή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ECOFIN (10/3/2009) τα κράτη μέλη μπορούν να υιοθετούν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα «βιβλία, ανεξαρτήτως υλικού υποθέματος», δηλαδή και για τα βιβλία που απαιτούν κάποια ηλεκτρονική συσκευή για την ανάγνωσή τους.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Άλγκιρντας Σεμέτα, επισημαίνει ότι «η διάθεση του ψηφιοποιημένου περιεχομένου βιβλίων και άλλων ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων μέσω του Διαδικτύου ή μέσω ηλεκτρονικών δικτύων ορίζεται στην οδηγία για τον ΦΠΑ (Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, 28/11/2006) ως παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για
την εφαρμογή του ΦΠΑ. Υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικώς δεν μπορεί να υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (άρθρο 98 παράγραφος 2 της οδηγίας για το ΦΠΑ)».

Σύμφωνα με τον κ. Σεμέτα το Συμβούλιο δεν έχει προβλέψει κάποια εξαίρεση για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι το θέμα που θέτει ο Ελληνας ευρωβουλευτής θα περιληφθεί στην πράσινη βίβλο που σκοπεύει να εκδώσει η Επιτροπή με αντικείμενο μια «νέα στρατηγική για τον ΦΠΑ».

Στη στρατηγική αυτή θα λαμβάνονται υπόψη οι νέες κοινωνικοοικονομικές πραγματικότητες και οι
τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες οπωσδήποτε έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων προβλημάτων στον τομέα του ΦΠΑ.