e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ AIDS ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

Ναϊρόμπι, 29 Οκτωβρίου - Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ, μαζί με τις αρχές της Κένυας και άλλους συνεργάτες παρέστη σήμερα στην παρουσίαση μιας νέας καινοτόμου προσέγγισης για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV από τις μητέρες στα μωρά τους.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει ένα συνδυασμό παρεμβάσεων και προμηθειών που είναι γνωστό με το όνομα «Πακέτο Μητέρας-Μωρού» των αντιρετροϊκών φαρμάκων και αντιβιοτικών, τα οποία οι γυναίκες μπορούν εύκολα να παρέχουν στο σπίτι.
Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει ουσιαστικά να εξαλειφθεί η μετάδοση του AIDS στα παιδιά από τις μητέρες τους έως το 2013 - στις επαρχίες Nyanza και Rift Valley όπου βρίσκεται το 50% των παιδιών στην Κένυα που είναι φορείς του ιού HIV - και μέχρι το 2015 σε ολόκληρη τη χώρα. Χωρίς θεραπεία, περίπου το ήμισυ του συνόλου των παιδιών που γεννιούνται με τον ιό HIV θα πεθάνουν πριν τα δεύτερα γενέθλιά τους.
Η παρουσίαση στην Κένυα του «Πακέτου Μητέρας-Μωρού» σηματοδοτεί την έναρξη της σταδιακής εφαρμογής του προγράμματος σε τέσσερις χώρες, που συμπεριλαμβάνουν επίσης το Καμερούν, το Λεσότο και τη Ζάμπια. Είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει από τα μέσα του 2011. Κατά τη διάρκεια της αρχικής αυτής φάσης, η UNICEF και οι συνεργάτες της θα παρακολουθούν στενά την αποδοχή του πακέτου από τις γυναίκες, καθώς και την ποιότητα του εφοδιασμού και διανομής.
Το «Πακέτο Μητέρας-Μωρού» δημιουργήθηκε από τη UNICEF σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τη UNITAID και άλλους εταίρους. Εργαζόμενοι στον τομέα υγείας σε μαιευτικές κλινικές θα διανέμουν τα πακέτα σε έγκυες γυναίκες που είναι φορείς του HIV, αλλά δεν χρειάζονται ακόμη αντιρετροϊκή θεραπεία για τον εαυτό τους, αλλά για να μη μεταδώσουν τον ιό στα παιδιά τους. Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να προσεγγίσει έγκυες γυναίκες που έχουν βρεθεί θετικές στον HIV, αλλά οι οποίες διαφορετικά δεν θα επέστρεφαν σε μια κλινική μετά τη διάγνωσή τους.
Ενώ τα ποσοστά εξάπλωσης του ιού HIV μεταξύ των ενηλίκων στην Κένυα βρίσκονται σε σταθερή πτώση, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 22.000 νέα κρούσματα ετησίως, μεταξύ των βρεφών που το κόλλησαν από τη μητέρα τους. Συνολικά, περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV και το AIDS στην Κένυα, συμπεριλαμβανομένων 81.000 εγκύων γυναικών.
Η Κένυα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την αναβάθμιση των προγραμμάτων πρόληψης της μετάδοσης του ιού του AIDS από τη μητέρα στο παιδί, με υπηρεσίες που παρέχονται στα 4.000 από τα σχεδόν 4.500 μαιευτήρια της χώρας (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία). Παρά την πρόοδο αυτή, ο αριθμός των εγκύων γυναικών που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού του AIDS από τη μητέρα στο παιδί, έχει καθηλωθεί σε περίπου 58.600 το 2009, πράγμα που δείχνει ότι οι υπηρεσίες αυτές εξακολουθούν να είναι μην είναι προσβάσιμες για πολλές γυναίκες - UNICEF