e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ UNICEF META ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Μανίλα, 22 Οκτωβρίου 2010 - Ο εξαιρετικής αγριότητας τυφώνας Megi έπληξε την περιοχή Luzon των Φιλιππίνων, στις 18 Οκτωβρίου 2010 και άφησε μεγάλο μέρος της περιοχής, κυρίως στην επαρχία Isabela, πλήρως κατεστραμμένο.

Μια ημέρα μετά την καταιγίδα, η UNICEF έστειλε μια ομάδα ειδικών για την υγεία, τη διατροφή, το νερό και την υγιεινή, την εκπαίδευση και την προστασία των παιδιών, για να προχωρήσουν σε μια γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης. Η ομάδα αυτή, έφερε μαζί της και ένα πρώτο πακέτο βοήθειας που συμπεριλάμβανε τέντες και ιατρικές προμήθειες, προκειμένου να προσφερθούν στα παιδιά κέντρα υγείας με τα απαραίτητα φάρμακα, καθώς και προσωρινές σχολικές αίθουσες με σχολικό υλικό.

Το αίτημα για βοήθεια, προήλθε από τις τοπικές αρχές στην επαρχία Isabela, όπου και επικεντρώνει το έργο της η UNICEF. Η επαρχία της ανατολικής ακτής ήταν η πρώτη που επλήγη από τον τυφώνα, αντιμετωπίζοντας ανέμους με ταχύτητα έως και 260χλμ/ώρα. Μια πρώτη εκτίμηση, δείχνει ότι το 90% των σχολείων στα βόρεια της Isabela καταστράφηκαν, ενώ και στην υπόλοιπη επαρχία, πολλά σχολικά κτίρια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της ομάδας στις περιοχές που επισκέφτηκε, περισσότεροι από 691.000 κάτοικοι (154.171 οικογένειες) επλήγησαν από τον τυφώνα, με τους 297.000 απ' αυτούς να είναι παιδιά. Περισσότερα από 90.000 σπίτια, 132 σχολεία και 4 δημόσια νοσοκομεία, καταστράφηκαν πλήρως ή μερικώς. Στις τρεις παράκτιες πόλεις Divilacan, Maconacon και Aplanan, όπου ζουν περίπου 5.000 οικογένειες (30.000 άτομα εκ των οποίων τα 12.900 είναι παιδιά), το 90% των κτιρίων μετατράπηκε σε ερείπια.
Μετά την πρώτη εκτίμηση των ζημιών, η UNICEF ετοιμάζεται να στείλει προμήθειες έκτακτης ανάγκης στις τρεις πιο πληγείσες παράκτιες πόλεις:
  • Νερό και Υγιεινή: είδη προσωπικής υγιεινής, ταμπλέτες καθαρισμού, οικογενειακές συσκευασίες, καθώς και γεννήτριες για την τροφοδοσία των συστημάτων υδροδότησης.
  • Υγεία: είδη σίτισης, φάρμακα, μουσαμάδες, είδη παιδικής και βρεφικής διατροφής για έκτακτες ανάγκες και εκπαιδευτικό υλικό για τη διατροφή σε έκτακτες ανάγκες.
  • Εκπαίδευση: 18 σκηνές που μπορούν να χρησιμεύσουν ως προσωρινές αίθουσες, σχολικά πακέτα για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, συσκευασίες με υλικό για εκπαιδευτικούς, πακέτα πρόωρης μάθησης που αποτελούνται από εκπαιδευτικά παιχνίδια και βιβλία.
Οι ομάδες παιδικής προστασίας θα συνεχίσουν να αξιολογούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν τη δημιουργία χώρων φιλικών προς τα παιδιά, αλλά και την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά που μπορεί να είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ, μετά την καταιγίδα.

Δύο ημέρες μετά, εξακολουθούν να υπάρχουν 210.000 οικογένειες σε 170 κέντρα προσωρινής διαμονής. Όμως αυτός ο αριθμός αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς οι οικογένειες θα επιστρέψουν στις ζωές τους και θα ξεκινήσουν το δύσκολο έργο της επισκευής των σπιτιών τους. Λόγω του καλού συστήματος πληροφόρησης, αλλά και της έγκαιρης εκκένωσης περιοχών, ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα ήταν σχετικά χαμηλός, μόλις δεκαεννέα έως τώρα.

Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF δέχεται δωρεές για τα παιδιά που επλήγησαν από τον Τυφώνα Megi στις Φιλιππίνες στον αριθμό λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας: 169/505001-46 (Νομικών Προσώπων) καθώς και μέσα από την ιστοσελίδα της στο www.unicef.gr
UNICEF