e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Xρήση του προσθέτου μορφολίνη σε μήλα προέλευσης Χιλής

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) της Ε.Ε. ενημερώθηκε για χρήση του προσθέτου μορφολίνη σε μήλα προέλευσης Χιλής. Η πληροφορία προήλθε από την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (FSA) της Αγγλίας. 

 Το συγκεκριμένο πρόσθετο αναμιγνύεται με άλλα υλικά επικάλυψης (κηροί) που χρησιμοποιούνται για τη μετασυλλεκτική μεταχείριση των φρούτων πριν την τελική τους διάθεση στον καταναλωτή. 

 Η χρήση της μορφολίνης ως πρόσθετο τροφίμων, απαγορεύεται στην Ε.Ε.  σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι η χρήση του συγκεκριμένου προσθέτου είναι εγκεκριμένη και επιτρέπεται ως πρόσθετο τροφίμων σε ΗΠΑ, Καναδά και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής.
Μέχρι σήμερα από πληροφορίες της Ε.Ε. δεν υπάρχει αντίδραση από άλλα κράτη-μέλη.

 Στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας, το ΥΠ.Α.Α.Τ. προβαίνει προληπτικά σε άμεση απόσυρση από την αγορά όλων των παρτίδων  μήλων προέλευσης Χιλής και σε δέσμευση όλων των αποθεμάτων καθώς και των φορτίων που θα παρουσιαστούν προς εισαγωγή, προκειμένου να ελεγχθούν εργαστηριακά  προϊόντα για την ανίχνευση της συγκεκριμένης ουσίας. 

 Το ΥΠ.Α.Α.Τ. καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν - Yπ.ΑΑκΤ