e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Απορίες για το νέο πρωθυπουργό


Διαβάζοντας το βιογραφικό του νέου μας πρωθυπουργού στο el.wikipedia.org μου γεννήθηκαν μερικές απορίες που σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας.

"… ο Λουκάς Παπαδήμος, σπούδασε Φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), από όπου αποφοίτησε το 1970, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα Οικονομικά. Παράλληλα, εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 - 1993)".

Το πρώτο ερώτημα που μου δημιουργήθηκε είναι, όχι τόσο η μεταπήδησή του από ένα επιστημονικό πεδίο σε ένα άλλο παντελώς άσχετο, αλλά όσο το πώς με μόνο το διδακτορικό του στα οικονομικά -ενώ διέθετε το ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ στη ΦΥΣΙΚΗ- διορίστηκε/εργάστηκε ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ αργότερα σαν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΩΝ στην ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ των ΗΠΑ, γεγονός που προφανώς του "έδωσε το διαβατήριο" το 1985, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, για τη μετέπειτα μεγαλειώδη αναμφισβήτητα πορεία του.
 
Η δεύτερη απορία μου προκύπτει από την έναρξη της ακαδημαϊκής του καριέρας που ξεκίνησε το 1975 όταν εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Δηλαδή, έχοντας μόνο 3 χρόνια παρθενικής επαφής με τα οικονομικά, από τα 6 της σύντομης διάρκειας ενός διδακτορικού, επιλέχτηκε να διδάξει το αντίστοιχο αντικείμενο σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Αμερικής.

Ενδεχομένως το βιογραφικό να μην είναι πλήρως ενημερωμένο και να παρασύρομαι σε λάθος συμπεράσματα. Διαφορετικά, χωρίς να αμφισβητώ τις ικανότητές του, αναρωτιέμαι αν… έτυχε και πέτυχε ή αν πέτυχε και έτυχε, βασιζόμενος μάλιστα στις αποκαλύψεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη Trilateral Commission (Τριμερής Επιτροπή μιας Παγκόσμιας Μυστικής Ελιτίστικης Κυβέρνησης) και τις λοιπές παραφυάδες της αναφορικά με "εκλεκτούς" και "κρυφές διεργασίες" που επιχειρούν να οδηγήσουν στη παγκόσμια διακυβέρνηση ή συναρχία.      

Του εύχομαι πάντως, για το σύντομο διάστημα που αναλαμβάνει τα ινία της χώρας, να κυβερνήσει ανεπηρέαστος από τις παγκόσμιες πιέσεις για το καλό αυτού του τόπου και αυτού του λαού.