e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Φωτοβολίδα χωρίς αντίκρισμα η έκπτωση 3% του ΦΠΑ για αγορές με πιστωτική κάρτα


Πολύ δελεαστική η εξαγγελία της μείωσης του ΦΠΑ από 23 στο 20% και από 13 στο 10% για αγορές που ο καταναλωτής θα χρησιμοποιεί τη πιστωτική του κάρτα, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο τις Τράπεζες εισπρακτικές εταιρίες του δημοσίου για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Ταυτόχρονα, και πολύ καθησυχαστική για τους Τροϊκανούς που απαιτούν είσπραξη του ΦΠΑ εδώ και τώρα.

Μένει μόνο να μας απαντήσει κάποιος πως θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο αφού ελάχιστοι πλέον καταναλωτές χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για τις συναλλαγές τους. Δεν γνωρίζουν οι φωστήρες της οικονομίας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είτε τις έχει "παροπλίσει" λόγω αδυναμίας πληρωμής τους ή τους έχουν ακυρωθεί από τις τράπεζες λόγω χρεών;

Μα το κερασάκι στη τούρτα που δεν αναφέρεται ούτε στα ψιλά γράμματα -υπέρ των τραπεζών φυσικά για μια ακόμα φορά- είναι ότι ναι μεν θα γλυτώσουμε το στιγμιαίο 3% της συναλλαγής αλλά θα επιβαρυνθούμε τους μακροχρόνιους τόκους δόσεων που ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα κυμαίνονται μέχρι και 21% (γιατί εξυπακούεται ότι σχεδόν κανείς δεν πληρώνει χωρίς δόσεις).

Τα κόλπα και οι προχειρότητες για τη συγκομιδή εσόδων συνεχίζονται… ερήμην του αναξιοπαθούντος λαού. Κατά τα άλλα, οι πολύ καλά αμειβόμενοι και φίλα προσκείμενοι στο σύστημα σύμβουλοι (βλέπε Golden Boys) δικαιολογούν τις εργατοώρες τους με φαεινές ιδέες αυτού του τύπου που και ένα παιδάκι του δημοτικού, αν έβαζε κάτω το αριθμητήριό του, θα έβλεπε ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Για μείωση του κράτους πάντως ώστε να επιτευχθούν μερικοί στόχοι, ούτε κουβέντα, αφού θα πλήξει τους ίδιους…